در طرح میزبان، نیاز به دریافت حکم قضایی برای تحویل کودک نیست
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خراسانرضوی درباره طرحهای موجود در زمینه سرپرستی موقت فرزند با بیان اینکه طرح میزبان توسط بهزیستی کشور ارائه شده است، اظهار میکند: در این طرح خانوادههایی که از قبل مورد پایش قرار گرفتهاند، میزبان کودکانی میشوند که در مراکز نگهداری زندگی میکنند تا این کودکان بتوانند در شرایط و محیط خانواده رشد کنند.
مروی شهری ادامه میدهد: در این طرح زوجین ملزم به گذراندن دورههای آموزشی با محتوای آموزشهای روانشناسی، بهداشت و آموزش تخصصی خانواده متناسب با بیماری و شرایط کودک و نوجوان هستند که این آموزشها از طریق ادارههای کل بهزیستی استانها، مؤسسات خانوادهمحور دارای مجوز از سازمان بهزیستی و مراکز مشاوره خدمات روانشناختی انجام میشود. در این طرح نیاز به دریافت حکم قضایی برای تحویل کودک نیست و در استان خراسان رضوی با توجه به دستور معاون محترم دادستان، تحویل و ترخیص کودک تنها با اذن دایره سرپرستی امکانپذیر است.
او همچنین به طرح دیگری با عنوان «سایبان امن» اشاره کرده و میافزاید: این طرح توسط مؤسسه بهرویش مستقر در مجتمع شوق زندگی و با دریافت مجوزهای لازم اجرا میشود. در این طرح کودکان به طور موقت تا زمان تعیین تکلیف خانواده زیستی خود، توسط میزبان نگهداری میشوند. در این طرح نظارت بر چگونگی نگهداری کودک در خانواده جایگزین، توسط کارشناسان بهزیستی مستقر در شوق زندگی انجام شده و تحویل و ترخیص کودکان نیز با دستور قضایی صورت میگیرد.
به گفته معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خراسانرضوی، طرح سایبان امن و مهمان (میزبان) مشابه هم هستند و تنها تفاوت آنها در مدت زمان نگهداری کودک در خانواده است.
فرایند فرزندخواندگی
مروی شهری درباره مراحل فرزندخواندگی نیز توضیح میدهد: ابتدا باید ثبت درخواست در سامانه فرزندخواندگی انجام شده و کپی مدارک شناسایی، تحصیلی، اسناد مالکیت، پایان خدمت، سند ازدواج و مدارک شغلی در این سامانه بارگذاری شود و سپس با همراه داشتن این مدارک به بهزیستی شهرستان محل زندگی خود مراجعه کنند.
وی ادامه میدهد: پس از آن، زوجین توسط مددکار و روانشناسان مجرب به منظور انجام تستهای روانشناختی، مشاوره مددکاری و روانشناسی مورد بررسی قرار میگیرند و هنگامی که پرونده تکمیل شد، توسط شهرستان به استان ارجاع میشود.
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خراسانرضوی تأکید میکند: پس از بررسی دوباره زوجین و پرونده در استان، متقاضیان به پزشکی قانونی برای انجام گواهی سلامت روان و اعتیاد معرفی میشوند و در نهایت پرونده در کمیته استان با حضور زوجین و اعضای کمیته مطرح شده و تصمیمگیری نهایی در خصوص تحویل کودک به لحاظ سن و نوع جنسیت تأیید یا رد پرونده انجام میشود. پس از تأیید، زوجین برای تحویل کودک به مراکز نگهداری معرفی میشوند و کودکانی که مجوز واگذاری و سلب حضانت آنها صادر شده، معرفی میشوند.
به گفته مروی شهری، پس از آن زوجین برای صدور رأی ۶ ماهه به دادگاه معرفی و قرار آزمایشی صادر میشود. بازدیدهای نظارتی طبق دستورالعمل انجام شده و پس از تأیید شرایط و پایان دوره آزمایشی، خانواده به منظور صدور رأی دائم بار دیگر به دادگاه معرفی میشود. بازدیدهای نظارتی دوباره طبق دستورالعمل صورت میگیرد و پس از صدور رأی دائم، خانواده میتواند به منظور دریافت شناسنامه برای کودک اقدام کند.
میزبانی، تسهیلگر فرزندخواندگی
با توجه به اینکه مدت نگهداری کودکان در مراکز بهزیستی نمیتواند تا همیشه باشد و طبق نظر کارشناسان، همین نگهداری تجمیعی کودکان در مراکز ، خود نیز به نوعی برای کودکان مخاطرهآمیز است، پس اهمیت پیدا شدن آغوش گرم خانواده برای کودکان با سنین بالاتر و دارای بیماری و معلولیت و ضرورت نگهداری کودکان در خانوادههای میزبان بهجای مراکز بهزیستی واضح و مبرهن است.
اگر مسائل مالی علت اصلی واگذار نشدن کودک در یک ماه گذشته توسط شیرخوارگاه به خانوادههای میزبان باشد، این انتظار از دولت میرود که در این مسئله بازنگری کند و شرایط را برای این افراد که اغلب به صورت خیرخواهانه اقدام به نگهداری چنین کودکانی میکنند، فراهم کند. چه بسا محبت و دلسوزی خانوادهها بسیار مؤثرتر از تأمین شیرخشک و پوشک باشد و به گفته همین خانوادههای میزبان، برخی از کودکان اگر موقعیت میزبانی موقت و بهبود شرایط جسمانی توسط طرح میزبان نصیبشان نمیشد، شاید هیچگاه شانس فرزندخواندگی دائم را نیز بدست نمیآوردند.
نظر شما