در رسانه| 17 هزار معلول در انتظار حقِ پرستاری

معاون بهزیستی استان: دهک خانواده‌های دارای افراد معلول کاهش و نیاز به دریافت حق پرستاری افزایش یافته است

(۹ ماه است اسم من برای دریافت حقِ پرستاری ثبت شده، اما واریزی برایم صورت نگرفته است)؛ این حرف دل یکی از مددجویان بهزیستی استان است که به معلولیت شدید مبتلاست و گلایه خود را نسبت به عدم پرداخت حقِ پرستاری از سوی بهزیستی در پیامی با روزنامه خراسان مطرح کرده است. ارائه خدمات به معلولان و توان یابان یکی از مهم‌ترین رسالت‌های سازمان بهزیستی است و کمک به بالا بردن سطح کیفیت زندگی افرادی که دارای معلولیت شدید هستند، موضوعی است که باعث آرامش خاطر خانواده های این افراد خواهد شد. در این میان بعضی از معلولان در کنار سایر موارد نیاز به خدمات پرستاری نیز دارند، خدماتی که تامین بخشی از هزینه های آن به عهده بهزیستی است. به گزارش «خراسان رضوی»، بنا به اظهارات معاون توان بخشی بهزیستی خراسان رضوی، ۱۷ هزار معلول استان در انتظار دریافت حق پرستاری هستند. این درحالی است که با توجه به کاهش دهک خانواده‌های دارای افراد معلول، نیاز آن ها به دریافت حق پرستاری افزایش یافته است. با وجود این اعتبار لازم برای این موضوع هنوز از سوی دولت تامین نشده است.
حمیدرضا علیزاده، معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی در گفت و گو با «خراسان رضوی» با اشاره به این که حوزه توان بخشی کار خود را قبل از معلولیت آغاز می ‌کند، گفت: آگاه‌ سازی، پیشگیری از معلولیت، غربالگری بینایی و شنوایی برای جلوگیری از افزایش معلولیت است. اما برای فردی که معلول به دنیا می‌ آید و در کمیسیون‌ های پزشکی ما معلولیت تشخیص داده می‌ شود، ۳ دفتر وجود دارد و خدمات متعددی دارد. دفتر اول مربوط به پیشگیری از معلولیت‌هاست. دومین دفتر، توان بخشی، آموزشی، حرفه‌ آموزی و توان پزشکی است و دفتر سوم مربوط به برنامه‌ ریزی و نظارت بر مراکز توان بخشی و مراقبتی است و هر سه این دفاتر تلاش دارند شدت معلولیت فرد کاهش یابد و بتوانیم در سریع‌ ترین زمان و به موقع به فرد دارای معلولیت خدمات ارائه کنیم. وی با بیان این که بعد از تشکیل پرونده اگر فرد شرایط گرفتن مستمری را داشته باشد، مستمری او برقرار می ‌شود، افزود: در حال حاضر ما حدود ۱۳۵ هزار پرونده توان بخشی داریم و حدودا ۹۸ هزار و ۲۰۰ نفر از این تعداد مستمری ‌بگیر هستند. در واقع، پرداخت مستمری برای تمام افرادی که شرایط را داشته ‌اند، برقرار شده است، مگر افرادی که به تازگی پرونده تشکیل داده باشند و پشت نوبت مستمری هستند. گروه دیگر، افراد دارای معلولیت شدید هستند که اگر شرایط حق پرستاری را داشته باشند، به آن ‌ها ماهیانه حدود ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان حق پرستاری، جدا از مستمری پرداخت می‌ شود. از جمله کسانی که دارای ضایعه نخاعی هستند، با توجه به این که شرایط این افراد سخت است، حق پرستاری بلافاصله پرداخت خواهد شد. وی ادامه داد: امکان دارد فرد سالم باشد و به دلیل سانحه این اتفاق برایش افتاده باشد و در کمیسیون ‌های ما تایید شود، محدودیتی در این موارد نداریم و می‌ توانیم حق پرستاری را به سرعت برقرار کنیم.
پرداخت حقِ پرستاری در گرو تامین اعتبار
با طرح گلایه مردم درخصوص عدم پرداخت حق پرستاری به مدت ۹ ماه از معاون بهزیستی استان سوال کردیم علت این پرداخت نشدن چیست؟ وی در پاسخ اظهار کرد: ۱۱ هزار و ۴۸۹ نفر معلولانی هستند که در استان حق پرستاری دریافت می‌ کنند و خانواده محور هستند و افرادی که حق پرستاری به دلیل ضایعه نخاعی دریافت می‌کنند، ۲ هزار و ۱۴۵ نفر هستند. با این حال، ما اکنون بیش از ۱۷ هزار نفر در نوبت دریافت حق پرستاری در استان داریم که نیاز به تامین اعتبار کشور دارد ،یعنی سازمان برنامه و بودجه باید اعتبار لازم را تعیین  کند. وی افزود: ما تا پایان سال گذشته برای تمام افرادی که دهک ۱ و ۲ در استان بودند، حق پرستاری را برقرار کردیم. اما با توجه به این که هر ۶ ماه آزمون‌های وسع خانواده ‌ها انجام می‌شود، دهک خانواده‌ هایی که دارای معلول هستند، پایین آمد و ما الان بیش از ۳ هزار مورد دهک ۱ تا ۳ داریم . همه این موارد برای دریافت حق پرستاری پشت نوبت هستند و به محض این که اعتبار لازم برای این موارد تامین شود برایشان پرداخت انجام خواهد شد.
خدمت رسانی به ۶ هزار و ۶۱۰ معلول در مراکز بهزیستی
علیزاده به وجود ۱۰۰ مرکز روزانه بهزیستی در سطح استان اشاره کرد و گفت: افراد دارای معلولیت به این مراکز معرفی می ‌شوند. مهم ‌ترین خدماتی که در اولین گام ارائه می‌ شود، بحث کمک به وسایل توان بخشی است، مانند ویلچر، سمعک، باتری، واکر و هر وسیله‌ ای که معلول بتواند از آن استفاده کند و تقریبا به استقلال برسد. موضوع دیگر، کاشت حلزون است، معلول شنوایی که در ابتدای تولد و به وسیله غربالگری شنوایی که انجام می‌ دهیم، جزو گزینه‌ های کاشت حلزون خواهد بود. لوازم انطباقی داریم که معلولان می‌ توانند به کمک آن‌ ها کارهای اولیه خود را به راحتی انجام دهند. وی افزود: برای اندام‌ های مصنوعی سقف کمک ما تا ۶۰ میلیون تومان است. خدمات توان پزشکی در مراکز روزانه بسیار مهم است، مانند فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و ... که در راستای جلوگیری از افزایش شدت معلولیت و حتی کاهش آن انجام می شود. همچنین در این مراکز بحث ‌های حرفه‌ آموزی و اشتغال آموزش داده می‌ شود. مناسب‌ سازی منزل و خودرو، ارائه خدمات به معلولان ساکن روستا به ویژه در زمینه اشتغال‌ از طریق کمک‌ های بلاعوض نیز صورت می گیرد، با این هدف که  فرد دارای معلولیت در منطقه خود به استقلال برسد. علاوه بر آن، کمک هزینه دانشجویی و دانش‌آموزی و هزینه ایاب و ذهاب از دیگر خدماتی است که به گفته معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی استان به معلولان استان ارائه می‌ شود. وی با بیان این که ۱۲۸ مرکز شبانه روزی در سطح استان داریم، گفت: از این تعداد ۳۰ مرکز خانه هستند و ۹۸ مرکز شبانه روزی هستند. این مراکز برای افرادی است که امکان نگهداری آن ‌ها در خانواده به هر دلیلی وجود ندارد و در مجموع ۶ هزار و ۶۱۰ نفر در این مراکز  خدمات رسانی می شوند.

کد خبر 126139

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد