به گزارش طلوع اقتصاد، پانزدهم اکتبر یا ۲۳ مهر به عنوان روز جهانی نابینایان یا قانون عصای سفید نام گذاری شده است
مریم شمالیان/ هر چند کاربرد عصا به عنوان وسیله کمکی در رفت و آمد نابینایان، از سدهها پیش متداول بوده، ولی به کار گیری عصای سفید به شکل امروزی و به عنوان نماد بعد از جنگ جهانی اول رایج شد.
در سال ۱۹۲۱م. جیمز بیگز عکاس انگلیسی که در سانحهای بینایی خود را از دست داده بود برای در امان ماندن از تصادف حین رفت و آمد در خیابانهای اطراف محل زندگی خود ابتکار استفاده از عصای سفید را به کار برد و پس از آن بود که دو پژوهشگر آمریکایی قانون عصای سفید را نوشتند و ۱۵ اکتبر به عنوان روز جهانی نابینایان یا قانون عصای سفید تعیین شد.
جان کلام این قانون این است که نابینا هم عضوی از جامعه متمدن است و حقوق اجتماعی مصرحی دارد و به جای ابراز ترحم حقوق او را باید رعایت کنیم.
وقتی با نابینایی رو به رو میشوید به جای این که بگویید از راست بپیچ یا از چپ به دستی که عصا دارد اشاره کنید و بگویید به سمت دست عصا، چون ممکن است منظور شما سمت راست خودتان باشد در حالی که برای او چپ است.
عصای سفید میتواند ضامن جان و سلامت یک نابینا باشد. اگر عصای سفید را نبینیم این ماییم که نابیناییم و اگر نابینایی نابینا دست خود او نبوده این نابینایی در عین بینایی از آن دست ندیدن هاست که سزاوار سرزنش است. نابینا نه نیاز به ترحم ما دارد نه تعارفی، چون خطاب با کلمه «روشندل» و اتفاقا خوششان نمیآید به آنها روشندل گفته شود. حقوق اجتماعی نابینایان را به رسمیت بشناسیم و رعایت کنیم. کمترین و نماد آنها توجه به عصای سفید است
در خصوص نیازهای نابینایان با معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی فارس به گفت و گو نشسته ایم:
هترین هدیه به نابینایان اشتغال است
محمد صادق جعفری ضمن گرامیداشت روز عصای سفید می گوید: اداره کل بهزیستی فارس همانند حمایت هایی که از معلولان دارد از نابینایان نیز حمایت هایی به انجام می رساند.
وی ادامه می دهد: بخش اعظم حمایت های بهزیستی به حوزه تحصیلی مربوط می شود؛ به عنوان مثال به دانش آموزان نابینا کمک هزینه تحصیلی ارائه می کنیم و دستگاه رکوردر برای ضبط صدا در کلاس درس، کاغذ و قلم مخصوص خط بریل و … به دانش آموزان نابینا اختصا می دهیم.
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی فارس همچنین اظهار می کند: به نابینایانی که در دانشگاه آزاد مشغول به تحصیل هستند برای پرداخت شهریه نیز کمک هایی اختصاص داده می شود که اگر در مضیفه مالی زیاد باشند، کمک مالی صد در صد هم به انها اختصاص داده می شود.
وی در خصوص ارائه وام اشتغال به نابینایان در فارس می گوید: علاوه بر اختصاص این وام ها برای اشتغال نابینایان سال گذشته بیش از ۴۰ نابینا در استان در قالب استخدام ۳ درصد معلولان، استخدام رسمی شدند.
جعفری با اشاره به فعالیت مرکز توانبخشی روزانه نابینایان بهزیستی فارس به این مهم تاکید می کند که در این مرکز به کودکان و نوجوانان نابینا و همچنین خانواده های آنها آموزش های ویژه داده می شود.
او بر لزوم فرهنگ سازی موثر در خصوص برخورد با نابینایان و سایر افراد کم توان و معلول در جامعه تاکید داشته و اظهار می کند: مردم باید با توانمندی نابینایان آشنا شوند و شیوه برخورد صحیح با آنها را بدانند، همچنین لازم است تا جامعه در خصوص اشتغال نابینایان به فرهنگ لازم برسد؛ به عنوان مثال یک مشاور نابینا را که در رشته خود تحصیل کرده و تخصص لازم را دارد، قبول داشته باشند.
جعفری ادامه می دهد: مسئولان در خصوص اشتغال نابینایان بسیار می توانند کمک کننده باشند؛ طبق قانون ۳۰ درصد پست تلفنچی در ادارات و سازمان ها باید به این افراد اختصاص یابد و اینکه امروزه اکثر تلفن ها گویا شده و آنچنان که باید پاسخگوی نیاز تماس گیرندگان نبوده می توان با بازنگری از ظرفیت نابینایان در اشتغال به عنوان تلفنچی بهره گرفت.
وی با اشاره به برنامه هایی که برای گرامیداشت روز عصای سفید و تجلیل از نابینایان در نظر گرفته شده نیز اشاره ای داشته و می گوید: ۲۲ مهرماه با حضور مدیرکل بهزیستی فارس از نمایشگاه توانمندی نابینایان که در مرکز توانگران وصال در شیراز برگزار شده بود، داشتیم و نابینایان نیز مشکلات خود را مطرح کردند؛ همچنین سه شنبه ۲۵ مهرماه نیز در پارک آزادی شیراز مراسمی برای بزرگداشت و تقدیر از نابینایان موفق برگزار خواهد شد.
معاون امور توانبخشی اداره کل بهزیستی فارس، اشتغال و مسکن را از عمده مشکلات نابینایان دانست و تاکید کرد که عمدتا معلولان و افراد کم توان از نظر مالی امکان برخوردار شدن از طرح های حمایتی مثل مسکن ملی را ندارند و دولت برای این دسته افراد با در نظر گرفتن وام های بلاعوض در خصوص حمایت از مسکن دار شدن آنها می تواند اقدامات موثری داشته باشد.
نظر شما