در رسانه | شناسایی دقیق کودکان خیابان؛ گام اول سامان‌دهی

کارشناس امور آسیب دیدگان بهزیستی استان از چگونگی اجرای طرح «جمع آوری مشخصات بیومتریک کودکان کار و خیابان» در مشهد می‌گوید.

گروه جامعه | شهرآرانیوز؛  چرخه فقر، اعتیاد والدین، گسست خانواده‌ها و بلاتکلیفی کودکان زیر خط فقر، همه و همه دست‌به‌دست هم داده است تا جمعیتی که آمارهای کارشناسی و پژوهش‌های اجتماعی، آن را تا ۳۰ هزار کودک خیابان اعلام می‌کند و آمار بهزیستی ۱۵‌هزارتا، زندگی‌شان را پشت چراغ‌های قرمز شهر جست‌وجوکنند. فرقی نمی‌کند صبح زود باشد، ظهر خلوت یا نیمه‌شب تاریک؛ در هر ساعتی از روز و شب، در دود و دم ماشین‌ها و ترافیک چهارراه‌های شهر، پیدایشان می‌شود. جثه کوچک و چهره معصومانه آن‌ها، دل هر رهگذری را به درد می‌آورد و این دقیقا همان چیزی است که باندها و مافیای کودکان کار به‌دنبالش هستند تا با بهره‌کشی از کودکان، جیب خودشان را پُر کنند.

آن‌طورکه محمود علیگو، سرپرست دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، از اجرای طرحی پنج‌گانه‌برای شناسایی و سامان‌دهی کودکان کار گفته است، جمع‌آوری مشخصات بیومتریک کودکان، توانمندسازی خانواده کودک، اجرای طرح دوستدار کودک، بهره‌گیری از نظام تبلیغی، ترویجی و رسانه‌ای و رصد مستمر وضعیت کودک کار ازطریق سامانه‌ای ویژه، از سطوح پنج‌گانه این طرح به شمار می‌رود.

از اداره‌کل بهزیستی خراسان رضوی چند و، چون اجرای این طرح را پیگیری می‌کنیم. کارشناس‌مسئول امور آسیب‌دیدگان اجتماعی بهزیستی استان بیان می‌کند: مشکلاتی در طرح‌های قبلی شناسایی کودکان کار و خیابان بود که با طرح جدید و شناسایی ازطریق اسکن عنبیه چشم، رفع خواهد شد. ازجمله مشکلات، این بود که برخی کودکان خیابان از ترس فردی که آن‌ها را بر سر چهارراه‌ها می‌گمارد، نام اصلی‌شان را بر زبان نمی‌آوردند، یا هر بار در هر نقطه از شهر که در طرح‌های جمع‌آوری قرار می‌گرفتند، یک اسم را برای شناسایی خودشان می‌گفتند. مشکل شمارش چندباره و تکراری یک کودک در چند نقطه شهر نیز وجود داشت. با طرح جمع‌آوری بیومتریک کودکان کار و خیابان و اینکه عنبیه چشمشان ازطریق دستگاه اسکن خواهد شد، مشکلات موجود رفع می‌شود.

محمد غفاری‌زاده در گفتگو با خبرنگار ما به این نکته هم اشاره می‌کند که بسیاری از کودکان کار و خیابان، مدارک شناسایی و هویتی ندارند که با استفاده از فناوری اسکن عنبیه چشم، می‌توان این کودکان را سامان داد. او می‌افزاید: درواقع شناسایی دقیق کودکان خیابان، گام اول برای سامان‌دهی است و تازمانی‌که شناسایی درست انجام نشود، در سامان‌دهی هم مشکل خواهیم داشت. همچنین در طرح جدید شناسایی کودکان کار و خیابان، مشکل خدمات تکراری و موازی که این کودکان ممکن است از تشکل‌های مردم‌نهاد دریافت کنند، رفع خواهد شد.
به گفته وی، بعد از شناسایی و در مراحل بعدی طرح پنج‌گانه، توانمندسازی خانواده این کودکان، طرح دوستدار کودک، طرح ورود کمک‌های نقدی مردم به کودکان به چرخه آسیب‌های اجتماعی و طرح فرهنگ‌سازی ترویجی و رسانه‌ای برای حمایت از این کودکان اجرا خواهد شد.

غفاری‌زاده در پاسخ به این سؤال خبرنگار ما که در کدام مناطق مشهد با دستگاه اسکن عنبیه چشم، شناسایی کودکان کار و خیابان انجام خواهد شد، توضیح می‌دهد: با شرکتی در تهران قرارداد بسته شده و قرار است به‌زودی دستگاه‌های اسکن عنبیه چشم را تحویل بدهند. این دستگاه‌ها را در مراکز بهزیستی نصب خواهیم کرد. کودکان خیابان را ابتدا همانند طرح سایبان سوار ون می‌کنیم، سپس برای تشکیل پرونده و شناسایی و سامان‌دهی به مراکز بهزیستی خواهیم آورد. همچنین اطلاعات این کودکان بعد از شناسایی ازطریق عنبیه چشم در سامانه آنلاین کشوری قرار خواهد گرفت که شامل همه کودکان کار و خیابان است و امکان موقعیت‌یابی کودکان و سامان‌دهی آنان را فراهم می‌کند.

به گفته وی، در خراسان رضوی و به‌ویژه مشهد، باتوجه‌به حساسیت‌های موجود درزمینه سامان‌دهی کودکان خیابان سر چهارراه‌ها، طرح سایبان مهر، فرای دستورالعمل‌های کشوری، از آبان سال گذشته آغاز شده و در این مدت برای ۵۰۰‌کودک خیابان مشهد، پرونده شناسایی و سامان‌دهی تشکیل شده است.
کارشناس‌مسئول امور آسیب‌دیدگان اجتماعی بهزیستی استان تأکید می‌کند که باید نگاه ترحم‌آمیز و کمک مستقیم رهگذران به کودکان خیابان را حذف و کمک‌های غیرمستقیم مردمی را برای مشارکت در سامان‌دهی و حمایت‌از این کودکان جایگزین کرد.

وی از مردم تقاضا می‌کند که به کودکان کار و خیابان به‌طور مستقیم کمک نقدی نکنند؛ زیرا کمک‌های مالی مردم به کودکان خیابان به جیب خود این کودکان نمی‌رود و به‌جز مبالغ ناچیز درازای روزمزد ایستادن آن‌ها بر سر چهارراه‌ها و میادین شهر، بقیه کمک‌های نقدی مردم ازطریق مافیای کودکان وارد چرخه آسیب‌های اجتماعی مانند خرید و فروش مواد مخدر و تأمین مواد معتادان و... می‌شود.

کد خبر 39939

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد