مدیرکل بهزیستی خراسان ر ضوی در حاشیه این جلسه، گفت: سازمانهای مردمنهاد نقش مهمی در پیشگیری از اعتیاد دارند و این تشکلها از بطن جامعه هستند و نیازهای واقعی مردم را میشناسند .به دلیل فعالیت مثبت و اثربخش سمنهای فعال در حوزه درمان اعتیاد، اکنون بیشتر فعالیت بهزیستی خراسان رضوی در حوزه اعتیاد به نهادها و سازمان های مردم نهاد واگذار شده است.
مسعود فیروزی افزود: درحال حاضر 5 هزار معتادمتجاهردر کمپها تحت درمان قرار دارند و تلاش شده تا کارگاههای تولیدی در کمپها راه اندازی گردد.برنامههای متنوعی در راستای توانمندسازی بهبودیافتگان نیز تاکنون اجرا گردیده اما بهترین راه توانمندسازی، بهرهمندی از پتانسیل سازمانهای مردم نهاد است .
وی ادامه داد: درحال حاضر چهار مرکز توانمندسازی و صیانت اجتماعی بهبودیافتگان در مشهد فعال است. موضوع توانمندسازی یکی از پروتکلهای تخصصی سازمان بهزیستی است که حدود 10 سال پیش تدوین گردیده است. در فرآیند توانمندسازی، بعد از درمان مددجویانی که سوءمصرف مواد مخدر دارند و ترخیص از مراکز ماده 16 برای اینکه تداوم و مانایی در درمان رقم بخورد، در مراکز توانمندسازی و صیانت اجتماعی ساماندهی میشوند. در این مراکز، ابتدا مدارک هویتی و مسائل حقوقی فرد بررسی میشود و در مرحله بعدی در راستای جامعه پذیری آنها اقدام میگردد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی افزود: در این مراکز مهارتهای زندگی که سازمان بهداشت جهانی(WHO) در 10 مرحله برای داشتن یک زندگی موفق فردی و اجتماعی معرفی میکند به بهبودیافتگان آموزش داده میشود. در گام سوم نیز در راستای اشتغال مددجویان اقدام میگردد. آموزش مهارتهای فنی حرفهای مختلف، آموزش به صورت استاد شاگردی و... به منظور دستیابی به رشد اقتصادی و فراهم نمودن شرایط بازگشت مددجویان به خانواده از دیگر کارهای مهمی است که در این مراکز انجام میگیرد. چند پروژه اقتصادی مثل صندوق سپرده گذاری نیز در این مراکز در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه از طریق توانمندسازی مددجو میتوان موجب مانایی درمان اعتیاد شد، گفت: مددجو بعد از یکسال که تمامی مهارتها را آموخت از مرکز توانمندسازی ترخیص میشود. مددکاران تلاش میکنند تا بازپیوند فرد بهبودیافته با خانواده اتفاق بیفتد و شرایط خانوادگی را برای پذیرش فرد مهیا میکنند و تلاش میشود تا ضمن دستیابی فرد به شغل و استقلال اقتصادی به محیط خانه باز گردد. در صورتی که خانواده از پذیرش فرد امتناع کنند یا فاقد خانواده باشد، مددجو در منازل مسکونی گام دوم سکونت میکند. بدین صورت که منزلی برای آنان تهیه و هزینه رهن آن پرداخت میگردد. مددجویان بعد از ترخیص از مرکز توانمندسازی به صورت گروهی در این خانهها زندگی میکنند، شاغل بوده و نیازهای روزمره خود را مرتفع میسازد و نهایتا پس از دوسال توانمندی کافی برای تامین منزل و مستقل شدن را به دست میآورند.
نظر شما