بعد از ظهر روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه جاری؛نشست بررسی زمینه های همکاری مشترک سازمان بهزیستی و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه با حضور اصغر جهانگیر معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم و بازرس ویژه قوه قضاییه،غلام عباس ترکی معاون قضایی در پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور، دکتر محمدحسین صادقی دادیار دادسرای دیوان عالی کشور و مدیرکل دفتر پیشگیری از وقوع جرم و آسیب های اجتماعی قوه قضاییه، علی محمد قادری معاون وزیر و رییس سازمان بهزیستی کشور و جمعی از معاونین و مدیران هر دو نهاد؛در محل ساختمان ستاد سازمان بهزیستی کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل؛در ابتدای جلسه در خصوص خلاءها و موانع قانونی پیشبرد فعالیت های مشترک قوه قضاییه و سازمان بهزیستی در جامعه بحث و تبادل نظر شد و درخواست ها و پیشنهادهای هر دو طرف به منظور روشهای تسهیل این فعالیت ها مطرح شد.
ارائه موضوعات پیشنهادی برای عقد تفاهم نامه همکاری مشترک بین دو نهاد
رییس سازمان بهزیستی کشور در ادامه این نشست با ارائه چند پیشنهاد بر انجام کارویژه های مشترک بین دو نهاد تاکید کرد.
وی گفت :داشتن یک اتاق بصیرت و یا رصد خانه با موضوع شناسایی و مداخله در وضعیت و احوال افراد در زندان و پس از ترخیص و شناسایی افرادی که وارد زندان یا بهزیستی می شوند و اینکه خانواده آنها چه نقش مکملی دارند و آتیه فرد به چه صورت خواهد بود و همچنین ترسیم پروفایل افراد و آمار وضعیت قرمز شهروندی اعضای جامعه، می تواند یکی از زمینه های این همکاری مشترک باشد.
قادری افزود:خواهش بعدی ما از قوه قضاییه این است که میزان بهره مندی سازمان بهزیستی از آسیب های اجتماعی و حوادث کشور رصد شود. یعنی مشخص شود که در حوادث، زمانی که پدر و مادر هر دو فوت می کنند و کودک باید به شیرخوارگاه سپرده شود و یا اینکه بانوی خانواده تبدیل به زن سرپرست خانوار می شودو... ، در سهم بری بهزیستی از آسیب های جامعه چه نقشی دارد. همچنین اگر بنابر استانداردهای موجود ۱۰ درصد هر جامعه ای دچار معلولیت باشند، با توجه به جمعیت کشور ما در حدود ۸ میلیون نفر معلول وجود داشته باشد این در صورتی است که افراد معلول تحت پوشش بهزیستی کمتر از دو میلیون نفر است و این نشان می دهد معلولانی زدر جامعه زندگی می کنند که به بهزیستی معرفی نشده اند. یا اینکه فرد ممکن است بیمار روانی مزمن مجرم باشد و ما نمی توانیم او را تمشیت کنیم.
وی گفت:در زمینه ماده ۱۵ و ۱۶ هم، همان موضوع قدیمی بیمار بودن یا مجرم بودن فرد معتاد که متاسفانه هنوز هم لاینحل باقی مانده است. همچنین موضوع بیماران روانی که آیا به مراکز نگهداری منتقل بشوند و یا اینکه به بیمارستان روانی ارتباط دارد؟
معلولیت یک عنوان و بیماری پایدار است اما بیماری روانی مزمن حالات متعدد وجود دارد و ممکن است فرد با مصرف دارو موقتا بهبود پیدا کند و در جامعه به زندگی خود ادامه دهد اما در آینده منشا مشکلات زیادی شود.
قادری در خصوص موضوع معتادان متجاهر نیز گفت:این موضوع هم بسیار مفصل است و امیدواریم در برنامه هفتم توسعه به ما کمک کنید تا این موضوع حل شود چون ما برای مردم داریم فکر می کنیم و وقتی بهزیستی ابزار لازم را ندارد در حوزه مددکاری و صیانت از خانواده ورود می کند تا زمانی که معتادان متجاهر در خیابان ها هستند کاری به آنها نداریم اما وقتی که جمع آوری می شوند، عائله ما هستند و باید بتوانیم آنها را تمشیت کنیم و نیازمند یک نگاه حاکمیتی هستیم تا موضوع حل شود.همچنین در زمینه رها شدگی سالمند یا معلول ذهنی که در جامعه پیش می آید موضوعی را برای افزایش ظرفیت خودمان و مطالبه گری داشته باشیم.
رییس سازمان بهزیستی با اشاره به اجرای تورهای مشترک بازدیدی که با همکاران قوه قضاییه در استان ها وجود دارد، گفت:این تورهابسیار کمک کننده است. وقتی خانواده های دارای چند معلول و یا مراکز نگهداری را بازدید می کنیم تالیف قلوبی ایجاد می شود و لازم است به استان ها ابلاغ شود که بازدیدهای ادواری را به صورت یک رویه در دستور کار داشته باشند.
قادریگفت:اگر چه شرکای اجتماعی خوبی مثل مردم را در کنار خود داریم، اما متاسفانه شرکای دولتی ما پای کار نیستند و نگاه نظارتی نیاز داریم و به ما کمک کنید از نهادهای دولتی انجام وظایف خودشان را طلب کنیم. زیرا با توجه به اینکه مناسب سازی، آموزش و... در وظایف قانونی این نهاد ها وجود دارد، متاسفانه هیچ تمکینی وجود ندارد.
وی همچنین پیشنهاد کرد:در یک مجموعه به صورت پایلوت یک شتاب دهنده اجتماعی تلفیقی داشته باشیم یعنی معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و سازمان بهزیستی بتوانند شتاب دهنده حرفه ای اجتماعی کار مشترک ما باشد، نظام مسائل اجتماعی را به صورت داده ای مثلا در هزار روز اول طلایی زندگی کودک بی سرپرست اگر کودک را به فرزندخواندگی ندهیم، کودک در شیرخوارگاه می ماند و یا بانوی سرپرست خانواری که باید ازدواج کند، فرزندی که باید به فرزند خواندگی سپرده شود، دختران دارای شرایط خاص که آسیب دیده هستند، مادر و کودک در زندان و.... در قالب چند موضوع مددکاری،مشاوره، حمایت، آموزش، مهارت، بیمه اجتماعی و... بتوانیم در پلت فرم هوشمندی طراحی کنیم و اندیشمندانی از دو طرف بیایند و اولین شتاب دهنده اجتماعی را با موضوعات و نظام مسائل خاص موضوعات را حل کنیم.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که ان شاءالله امروز بتوانیم به یک موضوع تفاهم نامه مشترک اجرایی برسیم.
تفاهم و تعامل بیشتر برای کاهش یا حذف آسیب ها
اصغر جهانگیر معاون امور اجتماعی و پیشگیری از جرم و بازرس ویژه قوه قضاییه نیز در ادامه این نشست، ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار قوه قضاییه قرار گرفته است، گفت:در دنیای امروز آسیب ها مثل گذشته نیست و با توجه به پیچیدگی هایی که وجود دارد چند ویژگی در مورد آسیب های اجتماعی در دنیای امروز قابل احصاست:
مهمترین و اولین ویژگی آسیب ها و جرایم جدید در دنیای امروز، عدم ساختارمند بودن و سازمان یافتگی جرایم است و ماهیت ۳۶۰ درجه ای آنهاست، به نحوی که هر لحظه می توانند شکل جدیدی پیدا کنند و اقشار متعددی را در بر می گیرند و این پیچیدگی برخورد با جرایم را سخت تر می کند.
وی همچنین به قدرت نفوذ این آسیب ها نیز اشاره کرد و گفت:در گذشته و در دنیای واقعی قدرت آسیب ها محدود بودند و تخریب آنها نیز کمتر بود اما در فضای مجازی و شرایط امروز، سرعت و قدرت انتشار آسیب ها و نفوذ آنها با گذشته قابل مقایسه نیست و اگر منفعت افراد در رفتن به سمت آن آسیب باشد، درنگ نخواهند کرد و این قدرت سرایت شرایطی را فراهم کرده است که یک سازمان یا قوه به تنهایی نمی تواند در مقابل آن بایستد.
جهانگیر،شکسته شدن قبح جرایم در ابعاد وسیع، مقابله با قانون به عنوان یک افتخار و خودنمایی و عبور از حاکمیت ها(به معنای عدم اجرای قوانین و مقررات)،رشد خرده فرهنگ ها به جای فرهنگ های اصیل و.... را از دیگر دلایل افزایش جرایم دانست و گفت: تنها در صورتی می توانیم بر این مشکلات فائق بیاییم که شکل پرداختن به آنها را با نگاه تازه ای ببینیم و هرگاه احساس خطر جدی داشته باشیم موفق می شویم.
وی اصلاح قوانین، استفاده از ظرفیت خوب قوه قضاییه،ارتقای تعامل بین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و... را از راهکارهای مثبت مقابله با آسیب ها بیان کرد و گفت:تشکیل کارگروهی با شرح کارهای فوری و جلسات مستمر هفتگی در حوزه های مشترک و بازدیدهای مشترک از فضاهای آسیب خیز مثل حاشیه شهرها، شناسایی افراد در معرض آسیب و جداسازی سریع آنها از فضای جرم خیز و.... می تواند موضوع پروژه های مشترک بخشی و ملی بین نهاد ما و بهزیستی باشد.
نظر شما