سومین نشست از سلسله نشستهای میز گفت و گوی اجتماعی در حوزه سلامت اجتماعی با موضوع «تحلیل وضعیت سرمایه اجتماعی در ایران» برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، در ابتدای این نشست دکتر سید حسن موسوی چلک معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور به بیان جایگاه و اهمیت سرمایه اجتماعی به عنوان یک متغیر مهم و تأثیرگذار در حفظ و ارتقای سلامت اجتماعی پرداخت.
در ادامه دکتر غلامرضا غفاری، عضو هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، با اشاره به اهمیت سرمایه اجتماعی در دوره معاصر، آن را برآیند نظام مراودات و پیوندهای اجتماعی میان کنشگران دانست.
وی تاکید کرد: این سرمایه، بستر ساز سرمایههای دیگر نظیر سرمایه فرهنگی و نمادی بوده و قابلیت تبدیل به آنها را نیز دارد.ایشان با انتقاد از غفلت از حوزه اجتماعی در گذشته، خاطرنشان کرد که چرخشهای نظری و سیاستی جدید، توجه بیشتری را به سرمایه اجتماعی در عرصههای سیاستگذاری و توسعه معطوف کرده است. با این وجود، برنامههای توسعه، اغلب فاقد ظرفیت لازم برای تولید و حتی حفظ این سرمایه هستند.دکتر غفاری در ادامه سخنان خود به سطوح مختلف سرمایه اجتماعی (خرد، میانی و کلان) و چگونگی سنجش آن پرداخت و چارچوب مفهومی، مولفهها، شاخصها و سنجههای مرتبط با هر سطح را تشریح کرد.
وی همچنین به نقش ویژگیهای اخلاقی و هنجاری افراد در سطوح مختلف جامعه و تاثیر آن بر سرمایه اجتماعی اشاره کرد.
این استاد دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنانش با استفاده از استعارهای، وضعیت سرمایه اجتماعی در جامعه را تبیین کرد و گفت: جامعهای که ارتباط و تعاملی میان بخشهای مختلف آن وجود ندارد، دچار "از هم گسیختگی اجتماعی" شده و پتانسیل آن بلااستفاده میماند. در مقابل، جامعهای که قادر به آزادسازی و تبدیل انرژی موجود در بخشهای گوناگون خود به همافزایی باشد، مسیر توسعه و پیشرفت را طی خواهد کرد.
پس از سخنرانی دکتر غفاری، حاضران در نشست پرسشها و دیدگاههای خود را مطرح کردند و در ادامه دکتر موسوی چلک ضمن تقدیر از دکتر غفاری، بر اهمیت پرداختن به موضوع سرمایه اجتماعی در سیاستگذاریهای سازمان بهزیستی تاکید کرد.
نظر شما