ایجاد مدارس مهارتی از آموزش تا تولید برای توانمند سازی کودکان آسیب‌پذیر/ کمک به ساخت ۵۰ واحد مسکونی برای جامعه هدف

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ایجاد مدارس مهارتی در برخی مناطق کشور گفت: یک مرکز فراغتی موقت برای نگهداری کودکان اوتیسم در گناباد ایجاد می‌شود.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی کشور در جلسه شورای اداری شهرستان گناباد طی سخنانی گفت: سازمان بهزیستی مولود انقلاب اسلامی است. در ذهن برخی این تصور وجود دارد که کمیته امداد حضرت امام، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بسیج، جهاد سازندگی و... مولود انقلاب اسلامی هستند، اما کمتر گفته شده که سازمان بهزیستی نیز مولود انقلاب اسلامی است. این  در سال ۱۳۵۹ شروع به کار کرد و شهید بزرگوار دکتر فیاض‌بخش این سازمان را ایجاد کرد..
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به جایگاه اولیه این سازمان گفت: در ابتدا، این سازمان با هفت مأموریت کار خود را آغاز کرد. شهید فیاض‌بخش، به‌عنوان رئیس سازمان، در جلسات هیئت دولت حضور پیدا می‌کرد و در جایگاه معاون رئیس‌جمهور فعالیت داشت. اما امروز که در خدمت شما هستم، این سازمان ۱۷۰ مأموریت بر دوش دارد.  
دکتر حسینی ادامه داد: در این سازمان، ۱۷۰ مأموریت خدماتی، حرفه‌ای، امدادی، حمایتی، اشتغال، اقتصاد و مسکن تعریف شده است. علاوه بر این، سازمان بهزیستی مسئول ارائه خدمات ژنتیکی پیش از تولد است همچنین سالانه ۶۷ هزار تصادف منجر به معلولیت در کشور رخ می‌دهد که افراد آسیب‌دیده تحت پوشش این سازمان قرار می‌گیرند.  
وی عنوان کرد: رهبر انقلاب تنها جلساتی که شخصاً مدیریت می‌کردند، جلسات مربوط به آسیب‌های اجتماعی بود. اگر قرار باشد که در کشور برای آسیب‌های اجتماعی اقدامی جدی انجام شود، سازمان بهزیستی در خط مقدم است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به مأموریت‌های این سازمان در حوزه مداخله‌های اجتماعی اظهار کرد: امروز، آسیب‌های اجتماعی در کشور نه‌تنها متعدد، بلکه هم در عمق و هم در گستره رشد یافته‌اند. سازمان بهزیستی تنها نهادی است که پس از ورود پلیس به صحنه جرم، به‌صورت حرفه‌ای در صحنه حضور دارد و وظیفه محافظت از جامعه و افراد آسیب‌دیده را برعهده دارد. اورژانس اجتماعی با شماره ۱۲۳، یکی از مهم‌ترین ابزارهای این سازمان در این زمینه است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بهزیستی تنها سازمانی است که اختیار نگهداری افراد را دارد، به‌عنوان مثال، نگهداری معتادین متجاهر، معتادان خودخواسته، کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، سالمندان و افراد دارای معلولیت ازجمله مأموریت‌های این سازمان است. 

قوی ترین کار پژوهشی درباره افراد دارای معلولیت در ایران
دکتر حسینی با اشاره به پژوهش‌های انجام‌شده در حوزه معلولیت تصریح کرد: قوی‌ترین کار پژوهشی در حوزه معلولیت در ایران انجام شده است و در هفته معلولین، با حضور رئیس‌جمهور در سالن سران، از آن رونمایی شد. تاکنون، ۱۹ استان کشور به‌صورت کامل سر شماری شده و ۲۸۹ هزار خانوار مورد بررسی قرار گرفته‌اند. چنین پژوهشی در خاورمیانه بی‌نظیر است و تاکنون مطالعه‌ای پیرامون ابعاد شناختی و ویژگی‌های چندوجهی معلولین در این سطح در منطقه انجام نشده است. 

۱۱ درصد جمعیت کشور دارای معلولیت
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: دست‌کم ۱۱ درصد جمعیت کشور دارای یکی از انواع معلولیت‌ها هستند؛ یعنی نزدیک به ۱۰ میلیون نفر. سازمان به‌طور مستقیم و غیرمستقیم به ۸ میلیون نفر خدمات می‌دهد. از این میان، یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر مستمری دریافت می‌کنند و سالانه ۳۵ هزار میلیارد تومان برای پرداخت مستمری اختصاص داده می‌شود. البته، معتقدم که باید به سمت توانمندسازی افراد برویم. 
وی به نقش سازمان بهزیستی در حوزه سلامت اشاره کرد و گفت: همان‌طور که می‌دانید، سازمان بهداشت جهانی، سلامت را حداقل در چهار قلمرو تعریف کرده است: سلامت زیستی و جسمانی، سلامت روانی، سلامت معنوی و سلامت اجتماعی. در ایران و حتی در دنیا، پیرامون سلامت زیستی و جسمانی، شبکه مدیریتی مناسبی شکل گرفته است. به‌عنوان مثال، اگر فردی به بیماری اورژانسی دچار شود، می‌تواند با شماره ۱۱۵ تماس بگیرد یا در موارد دیگر از خدمات پزشک عمومی و متخصص بهره‌مند شود. در کشور، مدیریت سلامت زیستی تقریباً به‌طور مشخص تعریف شده است، هرچند در برخی حوزه‌ها، مانند کمبود پرستار یا پزشک، ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: در عرصه سلامت زیستی، تکلیف مدیریت و سازماندهی آن در جامعه تا حد زیادی مشخص شده است، اما در مدیریت سازمان‌یافته سلامت روانی، معنوی و اجتماعی، همپای سلامت زیستی پیش نرفته‌ایم.
وی افزود: طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، ۸۰ درصد سلامت، به معنای عام کلمه، به سلامت اجتماعی مربوط است.

همچنین، ۸۰ درصد مؤلفه‌های مؤثر در بیماری‌های مرگ‌آفرین، ۸۰ درصد عوامل تأثیرگذار در ناسلامتی یا بدزیستی جامعه و ۸۰ درصد عناصر مؤثر بر سلامت عمومی به حوزه سلامت اجتماعی مرتبط می‌شود. ۸۰ درصد سلامت در مدیریت سلامت اجتماعی نهفته است. ما تاکنون در این حوزه مدیریت دقیقی نداشته‌ایم، البته این مسئله در بسیاری از کشورهای دنیا نیز صادق است؛ یعنی مدیریت سلامت زیستی از سلامت روانی و اجتماعی جلوتر است.

دکتر حسینی با اشاره به وظایف سازمان بهزیستی در حوزه سلامت اجتماعی گفت: مطابق احکام دائمی دولت، مسئولیت سلامت اجتماعی و روانی، به‌ویژه سلامت اجتماعی، برعهده سازمان بهزیستی کشور است. سلامت اجتماعی و سلامت روانی مفاهیمی عام هستند اما در حال حاضر، خدمات ما به قشر خاصی از جامعه ارائه می‌شود و اصطلاحاً به آن‌ها جمعیت هدف می‌گوییم. البته، این گروه‌ها در اولویت قرار دارند، اما وقتی از سالمندان سخن می‌گوییم، همه سالمندان جامعه را در برمی‌گیرد. 

تمام سالمندان در جامعه هدف بهزیستی قرار دارند
وی تأکید کرد: تمام سالمندان جامعه، از سن ۶۰ سال به بعد، در زمره جامعه هدف سازمان بهزیستی قرار می‌گیرند. در حال حاضر، ۱۲ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند. اگر این میزان کمتر از ۷ درصد باشد، جامعه همچنان جوان محسوب می‌شود. اما اگر این رقم به ۷ تا ۱۴ درصد برسد، کشور در حال ورود به سالمندی است. در صورتی که این میزان به ۱۴ تا ۲۱ درصد افزایش یابد، جامعه سالمند به شمار می‌آید. اگر نرخ سالمندی بین ۲۱ تا ۲۸ درصد باشد، جامعه سالخورده محسوب شده و با عبور از ۲۸ درصد، به مرحله شدیداً سالخورده می‌رسد.

سالخورده‌ترین کشور دنیا در کمین ایران
وی بیان کرد: هم‌اکنون، ایران در حال ورود به سالمندی است و با سرعتی بسیار بالا در حال حرکت به سمت سالخوردگی است. بر اساس پیش‌بینی‌ها، ایران در سال ۱۴۳۰ یکی از سالخورده‌ترین کشور دنیا خواهد شد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: بهزیستی متولی رسیدگی به سالمندان است و شورای سالمندان کشور را نیز هدایت می‌کند که تنها ۱۲ کارشناس در سراسر کشور دارد. طی تفاهمی با وزارت آموزش‌وپرورش، قرار شده یکی از مدارس مجهز و دارای امکانات ورزشی، سالن اجتماعات، کلاس‌های آموزشی و فضای سبز، از ساعت ۲ بعدازظهر تا ۱۰ شب به‌عنوان پایگاه ویژه سالمندان فعالیت کند. در این پایگاه، سالمندان در پنج قلمرو شامل تغذیه، استراحت، بیماری‌های سالمندان، ورزش سالمندان و نظام ارجاع در سالمندی، تحت آموزش قرار خواهند گرفت. همچنین، این مکان به‌عنوان پاتوق سالمندان و کانون هنرمندان سالمند، فضایی شاد و مناسب برای فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی آنان فراهم خواهد کرد. 
وی با اشاره به اهمیت مهارت‌آموزی و اشتغال جوانان گفت: پیش از هر چیز، باید برای مهارت‌آموزی و اشتغال نوجوانان و جوانان فکری کنیم.باید مزرعه‌ای از پنل‌های خورشیدی ایجاد شود که اشتغال‌محور باشد. کشور ما از ناترازی انرژی و برق رنج می‌برد و احداث این مزارع، ضمن جبران بخشی از کمبود انرژی، یک کار درآمد زا واشتغال آفرین برای جامعه هدف محسوب می‌شود.  
دکتر حسینی ادامه داد: برخی از معلولان توانایی کار کردن ندارند، اما زندگی آن‌ها نیازمند تأمین مالی است. ما با احداث مزرعه پنل خورشیدی، امکان کسب درآمد برای این افراد را فراهم می‌کنیم. این پنل‌ها بدون نیاز به کار فیزیکی، برق تولید کرده و به شبکه می‌فروشند و از محل درآمد آن، ماهانه مبالغی  به حساب معلول واریز می‌شود. در نتیجه، تعداد مددجویانی که مستمری دریافت می‌کنند، کاهش می‌یابد و به جای پرداخت ۳۵ هزار میلیارد تومان مستمری، این افراد خودکفا خواهند شد.

ایجاد مزرعه پنل‌های خورشیدی در گناباد
رئیس سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: مزرعه پنل خورشیدی اشتغال‌محور، در کنار کارگاه‌های تولیدی، به جامعه هدفی مانند معلولان و زنان سرپرست خانوار کمک خواهد کرد تا علاوه بر دریافت درآمد از فروش برق، شاغل شوند. همچنین، به تمام متقاضیان این طرح، تسهیلات ۱۵۰ میلیون تومانی پرداخت خواهد شد. هدف ما این است که تا پایان سال ۱۴۰۴، هیچ فرد بیکار در بجستان و گناباد باقی نماند و جامعه‌ای عاری از بیکاری در این مناطق شکل بگیرد.
وی با اشاره به اهمیت مهارت‌آموزی افزود: پیش‌نیاز ایجاد اشتغال، مهارت‌آموزی است. ، به دنبال ایجاد مدارس مهارت‌محور هستم. این مدارس، از آموزش تا تولید را در برمی‌گیرند. مطالعاتی در مورد ۲۸ کشور انجام شده تا بتوانیم یک مدل کارآمد در این زمینه پیاده کنیم.
دکتر حسینی با اشاره به مفهوم مدرسه محافظتی گفت: یکی از کارکردهای مهم مدرسه که کمتر به آن توجه شده، کارکرد محافظتی آن است. معمولاً هنگام صحبت از کارکردهای مدرسه، به نقش‌هایی مانند انتقال دانش، فرهنگ‌سازی، تربیت، ایجاد نظم، پیشرفت، جامعه‌پذیری و آموزش اجتماعی اشاره می‌شود. اما کارکرد محافظتی مدرسه کمتر مورد بحث قرار گرفته است.  

وی در توضیح این مفهوم افزود: در یک جامعه، افراد از طبقات مختلفی هستند؛ از کارگر گرفته تا پزشک، از معاون استاندار تا نماینده مجلس، از مهندس تا کارآفرین و حتی افراد بیکار. همه این افراد خانواده‌هایی دارند و فرزندانشان در مدرسه کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. مدرسه، نقشی محافظتی ایفا می‌کند و می‌تواند بستری برای کاهش آسیب‌های اجتماعی و تقویت انسجام در جامعه باشد.
رئیس سازمان بهزیستی تأکید کرد که مدرسه باید کارکرد محافظتی داشته باشد و گفت: در مدرسه، تفاوت‌های درآمدی، طبقاتی، خانوادگی، نژادی و زبانی باید پشت دیوار مدرسه دفن شوند. مدرسه باید بتواند این تفاوت‌ها را شناسایی کند و از دانش‌آموزان در برابر نابرابری‌های اجتماعی محافظت نماید. 
وی افزود: اگر دانش‌آموزی از فقر مالی رنج می‌برد، مدرسه باید با ارائه خدمات آموزشی مناسب، نداشته‌های خانوادگی او را جبران کند. دانش‌آموزی که تغذیه سالم داشته باشد، یادگیری بهتری خواهد داشت، اما کودکی که به دلیل فقر، غذای مناسبی ندارد، در یادگیری دچار مشکل می‌شود. بنابراین، مدرسه باید این خلأ را پر کند. به همین دلیل است که آموزش رایگان، عمومی و اجباری یک اصل مهم در نظام آموزشی است.
دکتر حسینی تأکید کرد: حکومت باید صدای بی‌صدایان باشد و این، شعار دولت چهاردهم است. عدالت اجتماعی باید از مدرسه آغاز شود و از افرادی که دچار بی‌عدالتی می‌شوند، محافظت کند. سازمان بهزیستی نیز یک سازمان محافظتی است که این رسالت را دنبال می‌کند.  

ایجاد مدارس مهارتی برای حمایت از کودکان آسیب‌پذیر
رئیس سازمان بهزیستی خبر داد که به منظور توانمندسازی کودکان آسیب‌پذیر، مدارس مهارتی از آموزش تا تولید ایجاد خواهد شد. وی در این باره گفت: با خیران تماس گرفته‌ام تا در گناباد مدارس مهارتی ایجاد کنیم. این مدارس ترکیبی از آموزش، یادگیری، بازی، مهارت‌آموزی، کارگاه تولید و فروش خواهند بود.
وی افزود: همچنین در منطقه ذوالفقاری تهران، مدرسه‌ای ویژه کودکان خیابانی، کودکان کار، بدسرپرست، بی‌سرپرست و دانش‌آموزان عادی ایجاد کردیم تا این افراد بتوانند مسیر آموزش تا تولید را طی کنند و در گناباد نیز این مدرسه مهارتی ایجاد خواهد شد، زمین این مدرسه را فرمانداری تأمین می‌کند، وسایل کارگاهی و تجهیزات آن توسط بهزیستی فراهم می‌شود و خیران نیز مسئولیت ساخت آن را بر عهده خواهند گرفت.

تأمین مسکن و تجهیزات برای مددجویان بهزیستی
دکتر حسینی در ادامه از اقدامات حمایتی سازمان بهزیستی برای مددجویان خبر داد و گفت: امسال با کمک بهزیستی ۵۰ واحد مسکونی در گناباد برای مددجویان سازمان ساخته خواهد شد. همچنین، تمام مددجویان که ازدواج کنند، جهیزیه دریافت خواهند کرد.
وی تأکید کرد: در سال ۱۴۰۴، نباید فردی در گناباد وجود داشته باشد که نیازمند سمعک یا ویلچر باشد. این تجهیزات به صورت رایگان از سوی سازمان بهزیستی تأمین خواهد شد. همچنین، زنان سرپرست خانوار روستایی و عشایری به صورت رایگان تحت پوشش بیمه قرار خواهند گرفت. 

توسعه مراکز توانبخشی و حمایت از کودکان اوتیسم 
رئیس سازمان بهزیستی کشور توانبخشی را یکی از اقدامات مهم این سازمان دانست و گفت: یکی از حوزه‌های مهم توانبخشی، حمایت از افراد طیف اوتیسم است. نگهداری از این کودکان، سخت‌ترین مسئولیت برای والدین آن‌ها محسوب می‌شود. نبود مراکزی برای نگهداری موقت این کودکان یکی از مشکلات است. بسیاری از والدین، زمانی که قصد سفر دارند یا مشغله‌ای برایشان پیش می‌آید، جایی ندارند که فرزندان اوتیسمی خود را به طور موقت بسپارند.  
دکتر حسینی در پایان اعلام کرد: برای رفع این مشکل، در گناباد یک مرکز فراغتی موقت برای نگهداری کودکان اوتیسم ایجاد خواهیم کرد تا والدین بتوانند در مواقع ضروری از خدمات آن استفاده کنند.

کد خبر 133534

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 8 =