طراحی و ابلاغ الگوهای خدمات تخصصی توانبخشی حرفه ای به افراد با اختلالات طیف اتیسم  دارای معلولیت  بالای ۱۴ سال

مدیر کل توانبخشی آموزشی، حرفه ای و توانپزشکی سازمان بهزیستی از اقدامات ویژه این دفتر در طرح ریزی خدمات تخصصی استاندارد توانبخشی برای افراد بالای ۱۴ سال با اختلال طیف اتیسم خبر داد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر زهرا نوع پرست با اعلام این خبر، گفت:با توجه به چالش های فراوان پیش روی افراد با اختلال طیف اتیسم بالای ۱۴ سال و خانواده هایشان در زمینه های مختلف مانند مراقبت،  آموزش و اوقات فراغت و از سویی دیگر، محدود بودن ساعات حضور و ارایه خدمات تخصصی در مراکز روزانه توانبخشی و آموزشی موجود و ضرورت ارتقای کیفیت زندگی این افراد و خانواده هایشان، طی بررسی های به عمل آمده در سطح کشور و تعامل با صاحب نظران و ذینفعان، برنامه ریزی خدمات تخصصی توانبخشی با اولویت اتخاذ دیدگاه تلفیقی آموزشی،  مراقبتی و حمایتی در دامنه زمانی گسترده تر در طی روز، مورد بررسی دقیق قرار گرفت.

وی در خصوص نیاز خانواده ها به وجود مراکزی جهت نگهداری و ارایه خدمات در طی روز و نیز پیشینه این خدمات در جهان و ایران گفت:خانواده های اکثر افراد با اختلال طیف اتیسم بالای ۱۴ سال به ویژه در سطح شدید و خیلی شدید، نیاز به مرکزی برای آموزش و مراقبت در طی روز دارند. در کشورهایی که ارائه خدمت به افراد با اختلال طیف اتیسم دارای پیشینه علمی و سبقه اجرایی بیشتری است، به لزوم راه اندازی این نوع مراکز تاکید می نمایند. در ایران نیز با عنایت به این که آغاز فعالیت اولین مرکز آموزشی توانبخشی کودکان در زمینه اتیسم، تحت نظارت سازمان بهزیستی از سال ۱۳۸۱ بوده  و با برنامه های سازمان بهزیستی در خصوص ارایه انواع خدمات حمایتی، آموزشی و پیش حرفه ای و ...، تکمیل گردیده است، در نقطه ای ایستاده ایم که برای تکمیل زنجیره خدمت تخصصی گام دیگری برداریم.

وی در خصوص بهینه نمودن خدمات برای افراد با اختلال طیف اتیسم بالای ۱۴ سال اضافه کرد:تا کنون خدمات توانبخشی حرفه ای برای افراد با اختلال طیف اتیسم بالای ۱۴ سال در کنار سایر گروه های خدمت گیرنده، مطابق با ضوابط و دستورالعمل های مراکز پیش حرفه ای، پیش مهارتی و کارگاه های تولیدی حمایتی ارائه می گردید. لیکن با توجه به ضرورت ارتقای کیفی خدمات، ارائه خدمات تخصصی توانبخشی روزانه برای  افراد با اختلال طیف اتیسم  بالای ۱۴ سال مشتمل بر طیف وسیعی از خدمات آموزشی حرفه ای،  فراغتی و مراقبت روزانه  با کیفیت و استاندارد در ۴ محور: فضا و تجهیزات، نیروی انسانی، خدمات تخصصی و الگوی خدمتی، و با موضوع الگوهای چهارگانه ارائه خدمات توانبخشی حرفه ای برای افراد دارای اختلال طیف اتیسم بالای ۱۴ سال، با اهداف زیر ابلاغ گردید که موضوع تدوین دستورالعمل آتی، نحوه تاسیس و راه اندازی الگوی شماره ۴ آن می باشد که بزودی ابلاغ میگردد.  

نوع پرست گفت این اهداف شامل؛افزایش کیفیت زندگی افراد با اختلال طیف اتیسم، ارتقای سطح زندگی افراد با اختلال طیف اتیسم از طریق ارائه خدمات توانبخشی، تفریحی،  مراقبتی و آموزشی مناسب کمک به خانواده ها، کمک به خانواده های افراد با اختلال طیف اتیسم بالای ۱۴ سال در مراقبت از فرزندانشان و کاهش فشار روانی و جسمی آنها و ارتقای استانداردهای خدمات توانبخشی تخصصی ویژه اختلال طیف اتیسم هستند. 

وی افزود:انتظار می رود این  شیوه نامه بستر مناسبی برای توانمندسازی مربیان و توانخواهان و نیز توجهات اختصاصی به نیازهای آموزشی و تحولی افراد با اختلال طیف اتیسم  را فراهم آورده و زمینه ساز ارتقای کیفیت زندگی و تامین کننده آرامش و رضایت و امیدواری بیش از پیش خانواده های این عزیزان باشد.

شایان ذکر است، اختلال طیف اتیسم،  نوعی اختلال عصبی رشدی است که شامل نقص در تعامل و برقراری روابط اجتماعی،  مشکل در پردازش ادراک و رفتارهای تکراری است. اصطلاح “طیف” بازتاب دهنده این حقیقت است که علائم در بین افراد مختلف متفاوت است و انواع و شدت متغیری دارد.

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت از هر ۱۰۰ کودک، نزدیک به یک کودک مبتلا به اتیسم تشخیص داده می‌شود. تعداد موارد تشخیص یافته افراد با  این اختلال از دهه ۱۹۹۰ میلادی به‌طور قابل توجهی افزایش یافته‌است، که تا حدی به دلیل افزایش آگاهی جامعه نسبت به اختلال مذکور، استاندارد سازی و به کارگیری آزمون های تشخیصی متنوع و نیز بالا رفتن حساسیت آزمون های مذکور باشد. لذا کودکانی که قبلا تحت عنوان ناتوانی عقلانی تشخیص می گرفتند، ممکن است با حساسیت بیشتری در بررسی های انجام گرفته، با اختلال طیف اتیسم نشاندار شوند.

 نکته مهم تشخیص به موقع این اختلال و مداخله به هنگام در زمان طلایی رشد وتکامل کودک می باشد که لزوم  غربالگری وبرنامه ریزی به موقع  را  می طلبد تا با شناسایی  وتحت کنترل گرفتن  این اختلال، کودکان از آموزش توانبخشی در زمان مناسب بهره مند گردند.

کد خبر 126677

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 8 =