رویکرد هدفمندِ سازمان برای توسعه فرصت آفرینی و توانمندسازی

رئیس سازمان بهزیستی کشور در نشست شورای اداری بهزیستی آذربایجان شرقی، با تحلیل سیاست ها و رویکرد جدید و هدفمند سازمان در توسعه کارآفرینی و توانمندسازی، لزوم اهتمام سطوح مختلف مدیران و کارشناسان را در تحقق آن مهم خواند.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل بهزیستی آذربایجان شرقی،  دکتر سید جواد حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور در نشست کاری با اعضای شورای اداری بهزیستی آذربایجان شرقی که در فضایی متفاوت، تعاملی و با مشارکت فعال حاضران صورت گرفت، گفت: گام نخست در توانمندسازی و بحث اشتغال، شناسایی علایق و استعداد افراد و بررسی نیازها و قابلیت های منطقه (محلی) و ارزیابی آن برای طراحی برنامه های مناسب و متناسب، جهت مهارت‌آموزی و توسعه فرصت آفرینی است. 
وی با تشریح نگرش و رویکردهای جدید برای ایجاد فرصت های پایدار و ارتقای توانمندی های فردی و شغلی بر تسهیل‌گری لازم برای هدایت و سوق وام های اشتغال زایی به سمت کارفرمایی تاکید کرد. 
وی افزود: این امر می‌تواند به ایجاد اقتصاد پایدار و متعادل‌تر در بین کارفرمایان و توانخواهان کمک کند و در توسعه شبکه های تجاری جدید و افزایش کمیت و کیفیت تولیدات و خدمات به تصویر مثبتی از برند خود نیز دست یابد. 

رویکرد هدفمندِ سازمان برای توسعه فرصت آفرینی و توانمندسازی

اجرای مناطق پاک و عاری از بیکاری مددجویان 
آذربایجان شرقی و برخی دیگر از استان ها، در امر اشتغال باید وسیع‌تر عمل کرده و با همکاری ادارات شهرستانی، جامعه هدف خود را از بیکاری پاک کنند و در این خصوص تبریز باید پیشرو باشد. این را رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت. 
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان ساختار و تشکیلات جدید صندوق حمایت از فرصت های شغلی و رویکرد آن به عنوان یک ابزار موثر برای ایجاد توانمندی‌ها و فرصت های پایدار شغلی، برای مددجویان و تسهیل دسترسی به منابع اظهار داشت:  هزار میلیارد تومان در سال جاری برای این امر پیش بینی و منظور شده است که این امر پشتوانه بزرگی به شمار می آید تا از فرصت های شغلی و طرح های ارزش‌افزا ( تعاونی ها و شرکت ها) حمایت کرده که در این امر، تسهیل گران شغلی و مراکز پشتیبانی شغلی، نقش مهمی ایفا می‌کنند. 
وی با بیان اینکه به دلایل گوناگون به تبریز و آذربایجان شرقی نگاه ویژه ای داریم، از مدیرکل بهزیستی استان خواست تا با آسیب شناسی وضع موجود، بر اساس زمان بندی لازم، مجموعه نیازمندی های استان را در حوزه ساختار و منابع انسانی و بحث اعتبارات بررسی و ارائه کند تا نسبت به برنامه ریزی لازم برای بازنگری و تقویت جایگاه استان در سطوح مختلف، اقدام شود. 

رویکرد هدفمندِ سازمان برای توسعه فرصت آفرینی و توانمندسازی

گام دوم؛ لزوم توسعه کمی و کیفی تشکل‌های غیردولتی
حسینی با اشاره به اهمیت توسعه کمی و کیفی مراکز غیردولتی و همچنین بانک زمان، بر ضرورت گسترش مراکز و تشکل های غیردولتی به جامعه پزشکان، مهندسان، کشاورزان و دیگر اقشار و پایگاه های فعال و پویا تاکید کرد و آن را در قالب شبکه‌سازی اجتماعی و داوطلبی برای هم افزایی و .. مهم و موثر خواند. 
در بحث توسعه موضوعی، لازم است صرفا به حمایت از توزیع بسته های غذایی و .. معطوف نشده و موضوع های جدید و متنوع لحاظ شود و همچنین بر مسئولیت اجتماعیِ شرکت ها و هزینه کردهای آنها تمرکز کنیم. این ایده و طرح را دکتر حسینی مطرح کرد. 
وی با بیان اهمیت اتخاذ نظام نامه تعاملی با دستگاه های دولتی و عمومی، بر هماهنگی شبکه سازی اجتماعی و بانک زمان به عنوان یک ابزار قدرتمند و موثر، برای تقویت همکاری های اجتماعی، تبادل تجربه ها و ایجاد فرصت ها و مهارت های شغلی، کاهش نابرابری ها و ایجاد روابط مثبت و پایدار تصریح کرد و افزود:  ایجاد برنامه های مشارکتی با جامعه محلی و مددجویان مناطق برای شناسایی نیازها و طراحی خدمات متناسب با آن در بهبود مستمر خدمات و توانمندسازی اجتماعی قابل توجه است که این امر جز با توسعه جغرافیایی و مدنظر قرار دادن توسعه قشری و منطقه ای ممکن نخواهد بود. 
وی همچنین بر ایجاد سیستم‌های ارزیابی کارآمد برای نظارت بر عملکرد برنامه ها، خدمات و طرح ها، به منظور بهبود مستمر و شفافیت در فعالیت ها تاکید کرد و گفت: برخی مواقع به جای حل مشکلات به حمل آن می پردازیم، باید ظرفیت های قانونی برای اجرای مطلوب برنامه ها را احصا کنیم و تا رسیدن به نتیجه مطلوب، اقدام، پیگیری و نظارت جدی داشته باشیم. 
وی افزود: سیاست سازمان در امر واسپاری بخش زیادی از نظارت ها به سبک نظام دریسی، بی شک با شناسایی به موقع مشکلات و بهینه سازی فرایندها به بهبود عملکرد و کیفیت خدمات و افزایش بهره وری کمک می کند.

رویکرد هدفمندِ سازمان برای توسعه فرصت آفرینی و توانمندسازی

تبریز به شهر دوستدار سالمند می‌پیوندد
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه گفتگوی تعاملی در شورای اداری آذربایجان شرقی، خاطرنشان کرد: ایران در سال ۱۴۳۰، سالمندترین کشور دنیا خواهد بود که ۳۳ درصد جمعیت آن سالمند خواهد بود و این امر متاسفانه جدی گرفته نمی‌شود. رئیس سازمان این را گفت و دوباره بر آن تاکید کرد. البته این خبر را هم داد که، تبریز در این جلسه به جمع شهرهای دوستدار سالمند می پیوندد و به جمع ده شهر دوستدار سالمند اضافه می شود و با استفاده از قابلیت های انجمن ها و بنیادهای فرزانگان و با استفاده از ظرفیت های مدارس در محله ها، آموزش سالمندان بیش از پیش مورد نظر خواهد بود. 

رویکرد هدفمندِ سازمان برای توسعه فرصت آفرینی و توانمندسازی

استقبال سازمان بهزیستی کشور از ارائه ایده های مطلوب
دکتر حسینی در ادامه این نشست از مدیران کل بهزیستی خواست تا با حساسیت بیشتر، ضمن توجه به توانایی کارشناسان مستعد بهزیستی، ایده ها و فرایندهای مناسب را جمع آوری و روشی اتخاذ کنند که همکاران، روش‌های کاری و پیشنهادهای تحقق پذیر و عملی را در قالب شیوه نامه هایی ترسیم و برای به اشتراک‌گذاری، آنها را به سازمان بهزیستی کشور ارسال کنند. 
وی همچنین با بیان اینکه بهزیستی، بیشترین داده را در حوزه اجتماعی دارد، افزود: در آینده نزدیک سامانه رصد آسیب ها راه اندازی خواهد شد. وی همچنین سیاست های پیش روی سازمان را توانمندسازانه، پیشگیرانه، خانواده کانون، محله محورانه، فرصت آفرینانه، اجتماعی‌ساز، ادغام‌گرایانه، عادلانه و دانش بنیاد، بیان کرد و گفت: این مسیر با درک مشترک و متقابل و عمل بهره ورانه به نتیجه مطلوب می رسد. 

رویکرد هدفمندِ سازمان برای توسعه فرصت آفرینی و توانمندسازی

ره‌آورد پربرکت سفر رئیس سازمان به آذربایجان شرقی
معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه این نشست، ره‌آورد سفر خود را به تبریز تشریح کرد: وی از عزم بهزیستی برای به صفر رساندن تعداد زوج های پشت نوبت جهیزیه تا نوروز امسال خبر داد و گفت: امیدواریم که ۳۶۵ زوج تحت پوشش، زندگی مشترک خود را آغاز کنند. 
دکتر حسینی همچنین با اشاره به مددجویان پشت نوبت دریافت مستمری در آذربایجان شرقی، کل پشت نوبتی‌ها را ۱۰ هزار نفر اعلام کرد که قرار شد مستمری ۵۰ درصد آن تا پایان سال برقرار شود. 
وی همچنین از صدور مجوز برای اضافه شدن ۵ مرکز مثبت زندگی و ۲ مرکز اورژانس اجتماعی به مجموعه مراکز استان خبر داد و گفت: برقراری مستمری دو مرکز نگهداری بیماران اعصاب و روان، طرح محیط دوستدار سالمند، ایجاد مراکز اشتغال زایی (شرکت یا تعاونی) برای تحقق طرح منطقه عاری از مددجوی بیکار در تبریز و همچنین توسعه خانه‌های هنر در استان و اجرای آزمایشی طرح استعدادیابی در تبریز در قالب نظام جمع آوری ایده های مطلوب و ... از دیگر تصمیم های این سفر فشرده کاری و نشست در شورای اداری بهزیستی آذربایجان شرقی بود.
 

کد خبر 125392

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد