در رسانه| تکریم نابینایان در گرو ایجاد زمینه استقلال آن‌ها

مناسب‌سازی فضاهای شهری، حمل و نقل عمومی و معابر برای نابینایان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این اقدام نه تنها به ایجاد دسترسی آسان‌تر برای این افراد کمک می‌کند؛ بلکه به آن‌ها این امکان را می‌دهد که به طور مستقل در جامعه فعالیت کنند و از زندگی روزمره خود لذت ببرند. ایجاد فضایی متناسب با نیازهای نابینایان نه تنها به نفع این گروه خاص است؛ بلکه به ارتقای کیفیت زندگی تمامی شهروندان و ایجاد شهری فراگیر و همدل منجر خواهد شد. با فراهم کردن زیرساخت‌های مناسب؛ مانند مسیرهای ویژه، علائم لمسی و سیستم‌های راهنمایی صوتی می‌توانیم به نابینایان کمک کنیم تا بدون وابستگی به دیگران به راحتی در شهر حرکت کنند و از خدمات عمومی بهره‌مند شوند.

مشهد ۴هزار و ۵۰۰ نابینا و کم‌بینای شدید دارد
مدیرعامل جامعه نابینایان خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان با اشاره به ضرورت مناسب‌سازی معابر حمل و نقل شهری برای نابینایان گفت: شهر مشهد حدود ۴ هزار و ۵۰۰ نابینا و کم‌بینای شدید دارد که برای تأمین نیازهای روزمره خود باید در معابر سطح شهر تردد کنند.
جواد رضایی افزود: به استثنای چند معبر اصلی که برای نابینایان مناسب‌سازی شده، بقیه معابر خط ویژه و سنگفرش برجسته عبور نابینایان ندارند و معابری هم که سنگفرش دارند، دچار نقص هستند.
وی با اشاره به ضرورت افزایش مناسب‌سازی تقاطع‌ها در سطح شهر اظهار کرد: تنها چراغ‌های راهنمایی دو نقطه از شهر برای نابینایان مجهز به سیستم صوتی هشدار هستند و در بقیه تقاطع‌ها برای افراد نابینا هیچ نشانه‌ای مبنی بر سبز یا قرمز شدن چراغ وجود ندارد که این اتفاق منجر به حوادث فراوانی برای نابینایان می‌شود. همان‌طور که هفته گذشته در محدوده پیچ ساغروان یکی از نابینایان متأسفانه بر اثر تصادف جان خود را از دست داد و فرد دیگری روی خط عابر پیاده با وجود تابلو محل عبور نابینایان، از هر دو پا دچار سانحه و آسیب شد.
مدیرعامل جامعه نابینایان خراسان رضوی گفت: این حوادث منجر به افزایش نگرانی و ترس نابینایان برای عبور و مرور در سطح شهر شده و این افراد مجبورند همیشه از یک نفر به عنوان همراه خود کمک بگیرند و یا با تاکسی‌های اینترنتی عبور و مرور کنند که در این صورت هزینه‌های زندگیشان بیش از حد افزایش می‌یابد.

دسترسی نداشتن به اماکن عمومی، زیارتی و تفریحی
رضایی با بیان اینکه نبود مناسب‌سازی موجب شده این افراد به بسیاری از اماکن دسترسی نداشته باشند، اظهار کرد: به عنوان مثال افراد نابینا در طول سال تشرف کمی به سمت حرم مطهر دارند. فاصله بسیاری میان ایستگاه‌های حمل و نقل عمومی تا روضه منوره وجود دارد که البته مسئله حرم مطهر به عنوان یک مصداق مطرح است؛ چون در حقیقت این دسترسی نداشتن شامل تمام اماکن عمومی و تفریحی می‌شود.
وی با بیان اینکه مناسب‌سازی‌های سطح شهر با محوریت معلولان جسمی و حرکتی انجام شده، گفت: افراد نابینا نیازمند خط برجسته ویژه نابینایان هستند که در بیشتر معابر شهر وجود ندارد و مناسب‌سازی به صورت عمومی انجام شده است.
مدیرعامل جامعه نابینایان خراسان رضوی با اشاره به وجود موانع عمودی در سطح معابر نیز افزود: تابلوهای هشدار، چادرهای سایه‌بان مغازه‌ها، داربست و حصارهای مختلف عمودی مواردی هستند که تردد فرد نابینا را به ویژه در مسیرهای روزمره با مشکل روبه‌رو می‌کنند در حالی که این تابلوهای مختلف باید در ارتفاع ۲متر و ۲۰ سانتیمتر نصب شوند.

اعلام صوتی شماره خط هر اتوبوس به محض ورود به ایستگاه
رضایی در زمینه حمل و نقل عمومی بیان کرد: ایستگاه‌های قطارشهری از شرایط مناسب‌سازی خوبی برخوردار است؛ اما تابلوهای هشداردهنده و اعلام صوتی در آن‌ها به کار گرفته نشده است. همچنین در بیشتر اتوبوس‌ها سیستم صوتی اعلام ایستگاه نصب شده؛ اما خیلی وقت‌ها این سیستم‌ها خاموش یا دچار نقص است. اعلام شماره خطوط اتوبوس‌ها در ایستگاه‌هایی که افراد نابینا تردد دارند نیز مسئله مهمی است که اگر شماره خط هر اتوبوس به محض ورود به ایستگاه توسط یک سیستم هوشمند اعلام شود، به تردد راحت افراد نابینا در سطح شهر کمک بزرگی می‌کند و راه‌اندازی آن نیز هزینه چندانی نخواهد داشت.

تکریم نابینایان با ایجاد زمینه برای استقلال آن‌ها
مدیرعامل جامعه نابینایان خراسان رضوی گفت: این اتفاقات شاید کوچک به نظر برسد؛ اما کمک بزرگی به حفظ استقلال افراد نابینا می‌کند و مانع ایجاد تنش و درگیری و مزاحمت‌های احتمالی می‌شود. اگر قرار باشد نابینایان همچون سایر شهروندان از تکریم مناسب برخوردار باشند، باید این مناسب‌سازی‌ها در همه مقاطع و معابر صورت بگیرد تا ضمن کم شدن نیاز این افراد به دیگران، دسترسی آن‌ها به اماکن عمومی، سیاحتی، تفریحی و زیارتی برای رفع نیازهای روزمره نیز تسهیل شود و بتوانند با آسیب و هزینه کمتر جسمی و جانی به فعالیت‌های خود بپردازند.

کم‌کاری شورای شهر در توجه به مسائل اساسی نابینایان
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، زیارت، گردشگری و رسانه شورای شهر مشهد نیز در گفت‌وگو با قدس خراسان گفت: یکی از نخستین دیدارهای شورای ششم با گروه‌های معلولان و افراد روشندل بود که توجه به مشکلات این افراد در دستور کار قرار گرفت.
حجت‌الاسلام حسن منصوریان با اشاره به ضرورت فرهنگسازی در حوزه نابینایان افزود: افراد نابینا و معلول در بخشی از مسائل و نیازها با یکدیگر مشترک هستند. شورا نیز در زمینه ایجاد زیرساخت‌ها و مناسب‌سازی‌های فضای شهری و همچنین برگزاری برخی مراسم‌های ویژه این افراد، نقش حمایتی خود را اجرا کرده و این مسئله در شورا مسبوق به سابقه است. کماکان منتظر هستیم اگر موضوعات دیگری هم وجود دارد، برای پیگیری از سوی ما مطرح کنند.
وی با بیان اینکه از جنگ تحمیلی جانبازانی با نابینایی هر دو چشم داریم، خاطرنشان کرد: کتب قرآن، صحیفه سجادیه، زیارت امین‌الله و برخی دیگر از کتاب‌های مورد نیاز آن‌ها با خط بریل توسط شورا چاپ شد و در اختیار این افراد قرار گرفت.
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، زیارت، گردشکری و رسانه  شورای شهر مشهدبا اشاره به اهمیت حضور این افراد در فعالیت‌های اجتماعی تأکید کرد: در بحث تسهیل در امر ایاب و ذهاب به حرم مطهر در ایام خاص، تقویت هیئت مذهبی و ایجاد تشکل‌های ورزشی نیز اقدام‌هایی صورت گرفت تا بتوانیم این افراد را از خانه‌نشینی دور کرده و در قالب عضویت در تشکل‌ها و مؤسسات مختلف به فعالیت‌های اجتماعی برگردانیم.
منصوریان با بیان اینکه دستور تأمین اعتبار دستگاه چاپ بریل برای چاپ کتاب‌های مورد نیاز این افراد توسط شورا انجام شده است، گفت: مسائلی که شورا پیگیری کرده، موضوعاتی است که از سوی این افراد مطرح شده و حتماً مسائل مختلفی نیز وجود دارد که باید پیگیری شود.
هرچند در تشریح اقدام‌های شورای اسلامی شهر مشهد توجه به نیازهای اساسی جامعه نابینایان از جمله مناسب‌سازی واقعی و فراهم کردن بستر حضور اجتماعی آن‌ها نادیده گرفته شده؛ اما فرهنگ کمک به دیگران به ویژه نابینایان میان ایرانی‌ها، فرهنگی قوی است و می‌دانیم مردم جامعه از کمک به این افراد دریغ نمی‌کنند. البته با توجه به اینکه افراد نابینا نیز نیازمند افزایش اعتماد به نفس، عزت، تکریم و روحیه برای ادامه زندگی خود هستند، ضرورت دارد همه دستگاه‌های مرتبط برای تأمین استقلال این افراد تلاش کنند. همچنین این نوع مناسب‌سازی به ترویج حس تعلق و مشارکت اجتماعی آن‌ها در جامعه کمک می‌کند و به کاهش تبعیض و نابرابری‌های موجود می‌انجامد. 

ضرورت ورود استارت‌آپ‌ها به حوزه حمل و نقل نابینایان
در این زمینه گروه‌های استارت‌آپی و صاحب ایده می‌توانند با تحقیق و پژوهش درباره نیازهای این افراد به ساخت نرم‌افزارهای هوشمند حمل و نقل ویژه نابینایان بپردازند؛ نرم‌افزاری که مکان، فاصله زمانی و هر آنچه مورد نیاز یک نابینا از موقعیت اداره‌ها، سازمان‌ها، اماکن تفریحی، عمومی، زیارتی و سیاحتی است، به صورت کاملاً صوتی در اختیارش قرار دهد تا بتواند با حفظ استقلال، هرچه بهتر فعالیت‌های روزمره و اجتماعی خود را به سرانجام برساند.

کد خبر 122807

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد