به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر وحید قبادی دانا، با بیان اینکه "با شیوع کرونا در شرایط سختی قرار گرفتهایم"، گفت: خانواده یک واحد اصیل در جامعه ایرانی و اسلامی است و به همین دلیل خانواده محوری یکی از سیاست های این سازمان است.
وی افزود: در شرایطی هستیم که در بسیاری از کشورهای پیشرفته خدمات کرونا به یکسری از افراد داده نشد. برای مثال در آمریکا، معلولان ذهنی یا در انگلستان سالمندان برخی از خدمات را دریافت نکردند. در اسپانیا و ایتالیا هم سالمندان در برخی مراکز رها شدند و برخی از آنها نه از کرونا بلکه ناشی از رهاشدگی از بین رفتند. این در شرایطی است که در کشور ما اصالت مفهوم خانواده باعث شد بسیاری از سالمندان در داخل خانوادهها نگهداری شوند.
وی با اشاره به اینکه دو هزار و ۵۳۱ مرکز شبانهروزی در کشور فعال تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند، اظهار کرد: با تلاشهای همکاران بهزیستی بسیاری از مراکز در مقابل کرونا حفظ شدند. اولین بخشنامه بهزیستی در خصوص کرونا مربوط به ۵ بهمن بود و روز دوم اسفند نیز جلسات شورای معاونین برگزار و در مجموع نیز ۸۰ دستورالعمل به مراکز ابلاغ شده است.
۷۸۲ نفر از مبتلایان به کرونا بهبود یافتند
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه با وجود ۲۰ هزار مادریار، پدریار، پزشک، مددکار و... در بسیاری مرکز کرونا شیوع پیدا نکرده است، اظهار کرد: از بین ۷۰ هزار فرد حاضر در مراکز شبانه روزی، ۱۵۲۲ نفر به کرونا مبتلا شدند که ۵۹۴ نفر از این تعداد تحت درمان هستند.
قبادیدانا با بیان اینکه از میان مبتلایان ۷۸۲ نفر بهبودی کامل یافتند، ادامه داد: از بین این افراد ۱۴۶ نفر فوت کردند که سن ۸۰ درصد آنها بالای ۷۰ سال بوده است. همچنین بیشترین آمار فوتیها مربوط به مراکز نگهداری از سالمندان بوده است.
وی با بیان اینکه در بین فرزندان تحت پوشش بهزیستی هیچ موردی از فوت ناشی از کرونا وجود نداشته است، گفت: ۲۰ نفر از این فرزندان به کرونا مبتلا شدند که شش نفر بهبودی کامل یافته و ۱۴ نفر نیز در حال درمان هستند. مجموع این آمارها در مقایه با آمار کلی کشور این تعداد معادل نیم درصد از مبتلایان کل کشور از بوده در بین فوتیها نیز یک درصد از آنها را شامل میشود، این درحالیست که این رقم در بسیاری کشورهای پیشرفته به ۴۰ درصد از سالمندان و معلولان مراکز شبانهروزی میرسد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه بیش از سه هزار و ۳۰۰ کنترل و گزارش استانی و ستادی برای رعایت پروتکلها انجام شده است، توضیح داد: ۸۵ درصد مراکز تا سطح خوب، ۹ درصد تا سطح متوسط و ۲ درصد نیز در سطح ضعیف به رعایت پروتکلها پرداخته بودند که از این بین استانهای تهران، فارس و گیلان در بین استانهایی بودند که بیشترین رعایت را در این زمینه انجام داده بودند و استانها هرمزگان، آذربایجان غربی و چهارمحال بختیاری بیشترین ضعف را داشتند.
قبادی دانا با اشاره به اینکه در خصوص پیک دوم این بیماری نگرانیم، تصریح کرد: یکی از علل موفقیت اقدامات در دور اول بیماری این بود که اقدامات زودهنگامی انجام شدند، به این ترتیب که مراکز را ایزوله کردیم و از ورود افراد، ملاقاتیها و خیرین به مراکز جلوگیری کردیم. مراکز نیز قرنطینه شدند و حتی افرادی که براساس حکم قضایی وارد مراکز میشدند نیز ۱۴ روز در قرنطینه بودند. اما الان هم خواهشی که داریم این است که از همه افراد از مسولان، مدیران و دستاندرکاران و مدیران مراکز غیردولتی و خیریهها این مسئله را جدیتر بگیرند و تا پایان کار امیدواریم شرایط را حفظ کنیم.
دبیرخانه دائمی رصد آسیب های اجتماعی در بهزیستی تشکیل می شود
رئیس سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به اینکه آماری در خصوص آسیب های اجتماعی وجود ندارد، گفت: سال ۹۷ پایشی در خصوص آسیبها انجام شد که در شورای اجتماعی کشور هم اعلام شد. در سال ۹۸ هم این کار انجام شد که نتیاج آن اعلام می شود، اما نیاز بود که دبیرخانه و ساختاری به شکل ثابت شکل بگیرد که در ماههای آینده دبیرخانه دائمی رصد آسیبهای اجتماعی در بهزیستی تشکیل میشود.
قبادی دانا با اشاره به اینکه سازمان اجتماعی در وزارت کشور هم چنین دبیرخانه ای دارد اما در سال ۹۷ هم بزرگترین پایش با بیشترین حجم نمونه هم توسط ما انجام شد که ترند آسیب در استانهای مخلتف را ارزیابی کرد. رویکرد ما این است که باید مدیریت موردی انجام شود، چراکه یک نسخه ثابت ما را دچار مشکل میکند. امروز فرزندان بیسرپرست و بدسرپرست که در گذشته و پیش از انقلاب در نوانخانهها به شکل تودهوار بودند، امروز در خانوادهها هستند. امروز مراکز ما تبدیل به شبهخانواده شدهاند، همچنین فرزندان بهزییستی توانستهاند تبدیل به مشاوران این سازمان شوند.
بیشتر مدیران بهزیستی غیر پزشک هستند
در ادامه این گفت وگو رئیس سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سوال که رویکرد سازمان بهزیستی بیش از آنکه اجتماعی باشد وارد فاز پزشکی شده است، گفت: این انتقاد را قبول ندارم، چراکه بیش از دوسوم مدیران ارشد از متخصصان رواننشناسی، مددکاران، متخصصان علوم اجتماعی و... هستند. در عین حال بهزیستی متولی امور معلولان است و یک میلیون ۵۰۰ هزار معلول تحت پوشش این سازمان هستند و همچنین بهزیستی مسئولیت حوزه اعتیاد و پیشگیری را نیز به عهده دارد. در حال حاضر ۲۷ هزار معلول ضایعه نخاعی در تحت پوشش بهزیستی هستند.
وی با اشاره به اینکه حق پرستاری معلولان ضایعه نخاعی از ۲۰۰ هزار تومان به ۵۵۰ هزار تومان افزایش یافته است، گفت: کمکهزینه تهیه وسایل توان بخشی از ۱۰۰ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان افزایش یافته است که با توجه به این شرایط که فعالیت در حوزه معلولیت ها زیاد است این بهزیستی به متخصصان پزشک، روانشناسی، مددکاری و ... نیاز دارد؛ برای مثال، مدیرکل حوزه آسیبهای اجتماعی، یک دکتری علوم اجتماعی است.
قبادی دانا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه سازمان بهزیستی بیشتر غیر اجتماعی بوده گفت: اینکه گفته میشود اگر رئیس یک سازمان پزشک است، رویکردش اجتماعی نیست، جفاست. در معاونت توسعه منابع انسانی از چهار مدیرکل، سه نفر غیر پزشک، در معاونت مشارکتهای مردمی از چهار مدیرکل هیچکدام پزشک نیستند، در تحول اداری و فناوری از چهار نفر هیچکدام پزشک نیستند، در معاونت اجتماعی از سه نفر دو نفر غیر پزشک، در معاونت پیشگیری از چهار مدیرکل سه نفر غیر پزشک است و حتی در معاونت توانبخشی از سه مدیرکل دو نفر غیر پزشک هستند.
وی ادامه داد: رویکرد اجتماعی به معنای جلب مشارکت مردم در برطرف کردن مشکلات است. امروز تصدیگری ۹۳ درصد از فعالیتهای بهزیستی به مردم سپرده شده است. بهزیستی ۴۳ هزار مرکز همکار از بین مردم دارد؛ این یعنی اجتماعی کردن فعالیتهای بهزیستی. همچنین امروز ۹ هزار خیریه تحت پوشش بهزیستی فعالیت میکنند.
خدمات بهزیستی در ۲۵۰۰ محله ارائه می شود
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه امروز سازمان بهزیستی برای اجرای بند ۴ ماده ۲۶ به عنوان وظایف سازمان آمده میشود، گفت: مراکز ارائهدهنده خدمات بهزیستی به این ترتیب در ۲۵۰۰ محله شکل میگیرند و در واقع بهزیستیهای کوچکی هستند که توسط مددکاران اجتماعی اداره میشود. به این ترتیب ۱۵ هزار مددکار اجتماعی نیز مشغول به کار میشوند.
قبادی دانا ادامه داد: هدف ما از حمایت از فرد دارای معلولیت فقط پرداخت مستمری نیست، بلکه هدف ما این است که یک فرد دارای معلولیت و مددجوی سازمان بهزیستی حمایت و توانمند شده و زندگی مستقل دارای منزلت اجتماعی داشته باشد. در واقع ما تلاش میکنیم مسکن، اشتغال و هزینه تحصیل فرد را هم فراهم کنیم. اگر رویکرد ما پزشکی بود فرزندان بهزیستی بعد از ۴۰ سال در کنار مدیران بهزیستی نبوند؛ اما اگر بگویم اگر فلان مددکار فلان پست را نداشته پس رویکرد اجتماعی نیست، به نظر درست نیست.
خانواده محوری یکی از سیاست های سازمان بهزیستی است
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه "شعار امسال این سازمان، بهزیستی در گام دوم انقلاب، شفافیت، تحول خدمت با ارتقای سلامت اجتماعی در بستر خانواده است"، گفت: خانواده یک واحد اجتماعی اصیل در جامعه اسلامی و ایرانی است. به همین دلیل خانوادهمحوری یکی از سیاستهای این سازمان است. به این ترتیب خانههای کوچک توانبخشی راهاندازی شدند و آسایشگاههای بزرگ تبدیل به مراکز کوچک شدهاند. در حوزه اعتیاد نیز اینکه گفته شود برای مثال اگر به معتاد متادون داده شود رویکرد درمانی است، اما رویکرد ما این نیست بلکه ما به مدلی رسیدیم که اولا مدیریت مورد انجام میدهیم، ثانیا تیم درمانی ما شامل پزشک، مددکار، روانشناس، خانواده و فرد معتاد است. محور ما اشتغالزایی است و اتفاقا سمزدایی این افراد به شکل «پرهیزمدار» است.
قبادی دانا تصریح کرد: از سوی دیگر، خانواده فرد از ابتدا حمایت میشود. برای این فرد حمایت و اشتغالزایی انجام میشود. همچنین همه مردم از طریق سامانه شفافیت میتوانند بر عملکرد بهزیستی نظارت کنند. در خصوص پولپاشی نیز این نگاه، جفاست. ۸۲ درصد بودجه سازمان بهزیستی که برای کمک به اقشار آسیب پذیر است، امروز به شکل الکترونیکی و شفاف بر روی کارت بانکی آن ها شارژ می شود. اسم این کار، حمایت از مجموعههای اجتماعی برای تحقق رویکردهای اجتماعی است.
وی با اشاره به طرح ایجاد گروههای همیار و تامین مالی خرد برای زنان سرپرست خانوار نیز گفت: تمام این موارد یارانهها و امدادها برای خانوارهاست. امروز از بین ۲۶ هزار فرزند بیسرپرست ۱۶ هزار نفر در خانوادههای جایگزین هستند و این پول به مثابه کمک هزینه برای آنهاست. اگر این سیاست خانوادهمحوری و بهرهگیری از شرکای اجتماعی، آیتیمحوری، شفافیت، تمرکز بر سلامت اجتماعی، مبارزه با فساد و ...، اجتماعیکردن نیست پس چیست؟
رئیس سازمان بهزیستی کشور در خصوص اورژانس اجتماعی نیز افزود: در حال حاضر ۳۶ هزار نفر در این بخش مشغول به کار هستند که عده از آنها قراردادی، رسمی و پیمانی هستند. همچنین مجلس مصوب کرد که شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر دارای اورژانس اجتماعی شوند اما هیچکدام از این شهرها دارای خودروی اورژانس اجتماعی نیستند. متاسفانه بسیاری از مداخلات در این بخش در خصوص تعیین افراد، گزینش افراد نحوه استخدام و ... صورت گرفته است؛ با این حال طرح جامعی برای ساماندهی به این بخش در حال آماهسازی است. الان سازمان ۲۱ هزار پرسنل دارد و در طی سالها کمتر شده و در حال کوچکسازی است.
قبادی دانا با بیان اینکه ۹۳ درصد فعالیت این سازمان به بخش غیر دولتی و مردم واگذار شده است، گفت: سیاستگذاری و نظارت به عهده حاکمیت است اما حوزه اجرا در بسیاری از کشورها به مردم واگذار شده است.
۸۰ درصد کودکان کار غیر ایرانی هستند
رئیس سازمان بهزیستی کشور در خصوص ساماندهی کودکان کار و خیابان نیز گفت: موضوع این کودکان وسیع است و آنچه دیده میشود قله این آسیب اجتماعی است. در بسیاری از کشورها هم این کودکان در معرض دید نیستند. این موضوع یک موضوع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. بیش از ۸۰ درصد این کودکان ایرانی نیستند اما عدهای تاکید دارند بگویند این افراد، ایرانی و نشانهای از فقر هستند و روی آن تبلیغات کنند. متاسفانه تاکنون کودکان کار شناسایی شخصی نشدهاند. در طرح جدید ساماندهی کودکان کار خیابانی اولا سمنها قرار است پای کار بیایند و دوم اینکه مخاطب ما خانواده این کودکان است. این کودکان قربانی هستند. بسیاری از آنها توسط باندهای قاچاق وارد کشور شدهاند. برخی نیز ناشی از فقر یا مشکلات خانوادگی وارد این بخش شدهاند.
قبادی دانا همچنین گفت: این کار نیازمند همکاری دستگاههای مختلف از وزارت کشور، دادستانی، اداره اتباع، استانداری، نیروی انتظامی و ... است. اینکه کودکی را جمع کنیم و ببریم، خلاف سیاستهای بهزیستی است. باید مساله به شکل ریشهای حل شود. بهزیستی متولی همه مسائل اقتصادی و اجتماعی کشور نیست اما سرریز همه آسیبهای به سمت بهزیستی است. اینکه انتظار داشته باشیم تمام مسائل توسط یک سازمان حل شود انتظار درستی نیست.
انتهای خبر
نظر شما