ساعت یازده و نیم صبح دو روز بعد یعنی سه شنبه ۳۰اردیبهشت به همراه جناب آقای دکتر عارف معاون اول رئیس جمهور و همراهان از فرودگاه مهرآباد بسمت بندرعباس پرواز کردیم.
دکتر سید سجاد رضوی معاون درمان وزیر بهداشت ودرمان ،دکتر کولیوند رییس جمعیت هلال احمر ایران، معاون ارزی بانک مرکزی، دکتر تقوی نژاد دبیر هیئت دولت و تعدادی دیگر از مسئولین نیز در این سفر حضور داشتند.
هدف سفر بررسی ابعاد حادثه غم انگیز انفجار و آتش سوزی در اسکله شهید رجایی بود که نزدیک به ۶۰ نفر از هموطنان عزیزمان را به کام مرگ کشاند و ۱۶۰۰ نفر را هم مصدوم و مجروح ساخت.
در هوای گرم و شرجی بندرعباس با استقبال گرم استاندار و مسئولین محلی پای بر ساحل نیلگون خلیج همیشه فارس گذاشتیم.
پس از استقبال، بلافاصله دکتر عارف به دیدار خانواده های داغدیده حادثه رفت، من و آقای دکتر کولیوند و آقای دکتر رضوی هم برای عیادت از مجروحین عازم بیمارستان محمدی در مرکز شهر بندرعباس شدیم.
مجروحین بازمانده از حادثه که همچنان بستری و تحت درمان بودند را ملاقات و از کادر درمان روند درمان ایشان را پیگیری کردیم، خدا را شکر حال عمومی ایشان رضایت بخش و رو به بهبودی بود.
بازدیدهای میدانی معاون اول رییس جمهور و هیئت همراه که در قالب گروههای چند نفره متشکل از مدیران کشور و استان در مکان های مختلف برنامه ریزی شده بود به اتمام رسید و گروه ما نیز مانند سایرین از هر نقطه ای که بودند عازم استانداری هرمزگان، محل برگزاری جلسه بررسی ابعاد اقتصادی و اجتماعی حادثه بنادر شهید رجایی شدند.
جلسه به ریاست دکتر عارف معاون اول محترم رییس جمهور و باحضور مسئولان کشوری، استاندار، شورای اداری، مدیران بخش خصوصی و... آغاز شد.
اندوه و غم پنهان ناشی از این حادثه مهیب که بزرگترین اسکله و بندرگاه تجاری کشور را غرق آتش و دود کرده بود و علاوه بر خسارت های مادی، جان انسانهای نجیب، عزیز و زحمت کشی را گرفته یا مجروح ساخته، بر فضای جلسه حاکم بود.
هر چه زمان جلسه پیش میرفت جلوه های زیاد و زیبایی از مدیریت موثر، همدلی، ایثار و انسجام که از دل این بحران قد کشیده بود، نمایان می شد.
هر کدام از مسئولین ضمن تشریح ابعاد حادثه، اقدامات خود را در حین و پس از بحران تشریح کردند.
بنده هم اقدامات ۲۲ تیم محب(مددکاران حامی در بحران)در قالب ۳۰۰نیروی متخصص و حرفه ای و نیز حل مشکل ۴۲مددجوی روستای مجاور اسکله که منازل ایشان آسیب دیده بود، تحت پوشش قرار گرفتن مصدومین و تأمین وسایل توانبخشی و کمک توانبخشی ایشان و خدمات جامعه محور پسا بحران را که توسط همکارانم در اداره کل بهزیستی استان و با حمایت و پشتیبانی کامل ستاد بهزیستی کشور انجام شده را تشریح کردم و گفتم: هر چند کار حین بحران سازمان بهزیستی در قالب تیم های محب به انجام رسیده اما وظیفه ما در پسا بحران سنگین تر از حین بحران است و کار تخصصی و حمایتی ما، ادامه دارد.
بعد از گزارش فعالیت های بهزیستی، فرصت را مغتنم دانستم و به وضعیت اسیبهای اجتماعی استان بویژه خودکشی اشاره کردم و قول راه اندازی ۲اورژانس اجتماعی دیگر را علاوه بر ظرفیت موجود دادم.
گزارش ارائه شده مورد توجه حاضرین در جلسه قرار گرفت و تحسین ایشان را برانگیخت.
دکتر عارف معاون اول نجیب و متین رییس جمهور جمعبندی بسیار خوبی از جلسه ارائه کرد.
مقرر شد تمام تمام حمایت های لازم در دوران پسا بحران با طرح در هیئت دولت بررسی، تصویب و اجرایی شود.
جا دارد در اینجا عرض کنم که حوادث ناگواری چون فروریختن ساختمان پلاسکو، انفجار معدن طبس، وقوع زلزله، انفجار و آتش سوزی بندر شهید رجایی و... همگی آثار اجتماعی متعددی در پسا بحران از خود برجا میگذارند.
که مداخلات مددکاری و روانشناختی حرفه ای بهنگام در کنترل و کاهش انها نقش انکار ناپذیری ایفا میکند.
ارائه خدمات آموزشی بر اساس نیازهای محلی از طریق همیاران سلامت روان و پایگاههای سلامت اجتماعی، مشارکت اجتماعی نوجوانان و زنان در پیشگیری از آسیب های اجتماعی، توسعه و تقویت پایگاه های سلامت اجتماعی، تدوین و اجرای پروژه تحلیل وضعیت، طرح ملی مادر _کودک، آگاهسازی دختران و زنان با تاکید بر خود مراقبتی، طرح پیشگیری از خودکشی، طرح ملی رصد آسیب های اجتماعی، طرح پیشگیری از خشونت، سی بی ار، طرح بهزیستی محله، اورژانس فوریت های اجتماعی، همه طرح و برنامه هایی هستند که توسط پرسنل متخصص و کارآزموده بهزیستی در دوران پس از بحران و بیش از هر زمان دیگری به مدد افراد، خانواده ها، اجتماع و خصوصا مردم آسیب دیده می ایند.
یقینا بر اساس وظیفه سازمانی و انسانی خود در شهر بندرعباس نیز با اجرای موثر این طرح ها نقش سازمانی خود را در کنترل و کاهش ابعاد اجتماعی این بحران بخوبی ایفا میکنیم. انشاءالله.
دکتر عارف و هیئت همراه پس از جلسه و شبانه عازم تهران شدند.
حیفم آمد بی آنکه به دیدار همکارانم در بهزیستی هرمزگان و شرکای کاری مان که طی این مدت متحمل زحمات و سختی های مضاعفی شده اند، بروم، به تهران برگردم. لذا اجازه خواستم که به همین منظور یک روز دیگر را (چهارشنبه)در بندرعباس بمانم و ماندم.
به دیدار نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بندرعباس رفتم، و به اتفاق جمعی از مدیران استان و همکارانم در بهزیستی، ۳۷۵ واحد مسکونی را افتتاح و تحویل مددجویان دادم.
از انجمن ضایعات نخاعی استان که مرکزی جامع برای ارایه خدمات است و نمایشگاه دستاوردهای مددجویان در این مرکز بازدید کردم
روز دوم سفر و در جلسه ای در محل بهزیستی استان، جلوه های زیبایی از وفاق و همدلی با بهزیستی استان را مشاهده کردم.
مهمترین آنها اطلاع از عمل منطفه ازاد قشم به مسئولیت اجتماعی خود در شهر رمکان بود.
شهری که در آن بیماری سندروم سینیور راکن شیوع غیر نرمالی دارد(در دنیا در هر یک میلیون یک نفر و در رمکان در هر هزار نفر یک نفر به این بیماری مبتلا میشوند، فرد مبتلا در دوسالگی نابینا و بعد دچار نارسایی کلیوی میشود) مقرر است ۵۲۰۰نفر از ساکنین ۱۰تا ۵۴ سال، رمکان با حمایت منطقه آزاد قشم تحت ازمایشات ژنتیک قرار بگیرند.
گزارش دادند کارخانه آلومینیوم المهدی در بندر خمیر که میزان شیوع معلولیت در آن از استان و کشور بالاتر است نمونه دیگری از نوع دوستی را با عمل به مسئولیت اجتماعی خود به نمایش گذاشته است.
مهندس رجبی مدیرعامل آلمینیوم المهدی که در جلسه حضور داشت، عنوان کرد؛ با وجود همه محدودیت های مالی و پولی با تمام احساسم و برای عمل به مسئولیت اجتماعی خود در موضوع پیشگیری از معلولیت ها، توانمندسازی و آموزش معلولین کمک می کنیم.
ایشان و مجموعه تحت مدیریتش ماهانه مبلغ ۲۰۰میلیون تومان برای کمک به انجام آزمایشات ژنتیک در بندر خمیر پرداخت می کنند.
پالایشگاه نفت بندرعباس نیز برای ارایه هرچه مطلوبتر خدمات توانبخشی در مراکز و پرداخت مطالبات انها مبلغ ۸میلیارد تومان از محل عمل به مسئولیت های اجتماعی خود پرداخت کرده است. همچنین، اجرای طرح سوپر وایزری برای کنترل و کاهش خودکشی با حمایت وزارت بهداشت، وزارت کشور، استانداری، دانشگاه علوم پزشکی و با محوریت اداره کل بهزیستی استان هرمزگان در بندرعباس، جلوه ای دیگر از وفاق و همدلی برای کمک به بهزیستی و پیشگیری از شیوع این آسیب اجتماعی بود.
خانم دکتر سیحه ای پاتولوژیست و گفتار درمان دارنده ۲۴مدال اختراع و برگزیده جشنواره اختراعات اروپا از خدمات خود به توانخواهان گفت و جمال الدینی به نمایندگی از مراکز مثبت زندگی و طرح سی بی ار و مجری جشنواره بازی های بومی و محلی، صحبت کرد.
آقای جاهدی دارنده مدال پارالمپیک و ملی پوش تیم قایقرانی که اردوی آماده سازی تیم ملی را برای حضور در این جلسه ترک کرده بود به زیبایی از توانمندی های جامعه هدف بهزیستی روایت کرد.
آنچه در روز دوم سفر در جمع همکارانم در بهزیستی استان و مدیرکل سختکوش و معاونین ایشان و مدیران بخش های مردمی توجهم را جلب کرد، اطلاع از خلاقیت ها و نو آوری هایی بود که حضور کوتاهم در بندرعباس را برای من به سازمانی یاد گیرنده تبدیل کرد،
یادگیری از خلاقیت های مدیرکل و معاونین بهزیستی، انجمن های مردمی خصوصا انجمن ضایعات نخاعی استان، شرکتها و صنایع عظیم استان در عمل به مسئولیت اجتماعی خود برای خدمت به دیار مردم خونگرم و البته این روزها عزادار و همه آنچه در بندرعباس دیدم، شنیدم و درک کردم انگیزه و عشقم به خدمت را صد چندان ساخت.
من، عنوان این سفر را عبور از تونل وحشتناک حادثه برای حرکت شتابان در افق پر امید آینده، انتخاب میکنم.
سیدجواد حسینی
نظر شما