به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر فاطمه عباسی، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی، امروز در نشستی با حضور رئیس سازمان بهزیستی کشور، اقدامات شاخص سال ۱۴۰۳ را تشریح کرد.
وی گفت: اقدامات شاخص سال ۱۴۰۳ عبارتند از تدوین اطلس میزان شیوع آسیبهای دائمی و ناتوانی در ایران.ارتقای کیفی برنامه CBR از طریق افزایش سرانه برنامه و پرداخت متمرکز الکترونیکی که این موضوع جزو برنامههای محلهمحور است، از دیگر اقدامات مهم بوده است.
پوشش ۹۵ درصدی غربالگری شنوایی در ایران
عباسی بیان کرد: پوشش برنامه غربالگری شنوایی به میزان ۹۵ درصد و برنامه غربالگری بینایی به میزان ۸۵ درصد محقق شده است.چنین پوششی در کشورهای پیشرفته هم بینظیر است.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: پایش افراد دریافتکننده کمکهزینه لوازم بهداشتی و پوشش ۱۰۰ درصدی افراد دارای آسیبهای نخاعی و جسمی حرکتی بسترگرا همراه با افزایش ۵۰ درصدی سرانه کمکهزینه لوازم بهداشتی انجام شده است.
عباسی افزود: سال گذشته پوشش ۱۰۰ درصدی افراد دارای آسیب نخاعی را داشتیم و تمام کودکان زیر سه سال که نیاز به پوشک دارند، امسال تحت پوشش قرار میدهیم. خرید تجهیزات نوین فناوری از شرکتهای دانشبنیان و اختصاص ۶۲۵ دستگاه ویلچر برقی ویژه مناطق آسیبدیده جنگ تحمیلی نیز از اقدامات برجسته است.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: توزیع ۱۰۹ دستگاه ویلچر برقی با همراهی آستان قدس رضوی در استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی انجام شده است. تأمین ۱۸۰۰ دستگاه ویلچر برقی توسط سپاه که ۱۰۰۰ مورد اختصاص یافته و ۸۰۰ مورد در دست تأمین است، از دیگر برنامههای اجرا شده است.
عباسی گفت: پرداخت الکترونیک کمکهزینه مراکز روزانه توانبخشی، حرفهآموزی و کارگاههای تولیدی حمایتی نیز عملیاتی شده است. الگوسازی یک مرکز روزانه توانبخشی اختلال طیف اوتیسم در استان البرز انجام شده و امیدواریم بتوانیم آن را به عنوان الگو معرفی کنیم.
وی ادامه داد: تدوین استاندارد مراکز شبانهروزی سالمندان با همکاری سازمان ملی استاندارد در سه بخش کلیات، کارکنان و تسهیلات فضای فیزیکی انجام شده و تا پایان خرداد اولین مرکز افتتاح میشود.
عباسی افزود: رشد ۴۴ درصدی حق پرستاری در سال ۱۴۰۳ نیز از دستاوردهای مهم این سال است.
وی در ادامه به برنامههای سال ۱۴۰۴ پرداخت و گفت: تشکیل کمیسیون پزشکی و توانبخشی منطقهای با رویکرد نظارتی مبتنی بر عملکرد از برنامههای اصلی است.
عباسی افزود: ظرفیتسازی خانوادهها و توانمندسازی نیروی انسانی برنامه CBR از طریق برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی در دستور کار قرار دارد. الکترونیکی کردن فرآیند درخواست و صدور پلاک ویژه خودرو افراد دارای معلولیت با همکاری پلیس راهور نیز پیگیری میشود.
پوشش ۱۰۰ درصدی کودکان نیازمند ویلچر در سال ۱۴۰۴
وی بیان کرد: پوشش ۱۰۰ درصدی کودکان زیر ۱۸ سال نیازمند ویلچر ارتوپدی از اهداف مهم سال آینده است. پوشش ۱۰۰ درصدی افراد ضایعه نخاعی نیازمند به تشک مواج نیز در برنامه قرار دارد.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی ادامه داد: تفکیک و تقویت بودجه وسایل کمکتوانبخشی ویژه افراد دارای معلولیت حسی بینایی و شنوایی از دیگر برنامههای سال ۱۴۰۴ است. برگزاری اولین همایش اوتیسم با مشارکت شرکای اجتماعی نیز در دستور کار قرار گرفته است. حمایت از ایجاد و راهاندازی هسته تشکیل خانوادههای اوتیسم نیز پیگیری خواهد شد.
وی گفت: تقویت و توسعه برنامه توانبخشی آموزش از راه دور از اولویتهای ماست. ابلاغ دستورالعمل و راهاندازی مراکز توانبخشی آموزشی و فراغتی افراد مبتلا به اوتیسم بالای ۱۴ سال در ۶ استان نیز برنامهریزی شده است.
وی در پایان گفت: طرح تغییر ساختار دو برنامه ارائه خدمات توانبخشی در منزل و مراقبت در منزل به برنامه واحد و یکپارچه خدمات توانبخشی و مراقبتی در منزل نیز از برنامههای مهم سال آینده است.
خلق یک مدل جدید در سال 1404
محمدرضا اسدی، مدیرکل دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل بهزیستی در این نشست طی سخنانی گفت: در رویکرد توانبخشی مبتنی بر جامعه، طی سالهای گذشته مدلهای مختلفی را تجربه کردهایم، اما اکنون به نظر میرسد با توجه به سیاستها و رویکردهای رییس سازمان بهزیستی، نقشهایی که برای سازمان ترسیم شده و حمایتهای فکری و مدیریتی او، زمان آن رسیده است که به سمت طراحی و خلق الگوهای نوین و کارآمد حرکت کنیم.
وی افزود: خلق یک مدل جدید در سال جاری میتواند یکی از اهداف کلیدی سازمان بهزیستی باشد؛ مدلی که رنگ و بوی تازهای به توانبخشی مبتنی بر جامعه ببخشد و کارآمدی آن را برای جامعه هدف افزایش دهد. این مسیر، نهتنها بازنگری در مدلهای پیشین را میطلبد، بلکه میتواند به عنوان یک تجربه موفق، قابلیت ارائه و معرفی در سطح ملی را نیز داشته باشد.
وی متذکر شد: در حوزه دسترسپذیری خدمات نیز اقدامات خوبی در حال انجام است. ضروری است با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان، اپلیکیشنها و سامانههایی طراحی و راهاندازی شود که امکان دسترسی سریع، ساده و هوشمند را برای همه افراد جامعه هدف سازمان بهزیستی به ویژه در حوزه توانبخشی فراهم کند.
حبیب الله مسعودی فرید مشاور رئیس سازمان بهزیستی نیز در این نشست گفت: ما راهنماها و پروتکلهایی در حوزه ژنتیک داشتهایم تا در مواجهه با افراد دارای علائم اختلالات متابولیک یا بیماریهای عصبی-عضلانی، مسیر مشخصی برای اقدام وجود داشته باشد. این دستورالعملها باعث شده کارها به شکل منسجم، علمی و مقرونبهصرفه پیش برود و در عین حال اثربخشی بیشتری هم داشته باشد.
وی افزود: متأسفانه مهمانان غیرایرانی ما از اقدامات سازمان بهزیستی در کشور اطلاع کافی ندارند به عنوان نمونه، یکی از مهمانان از لبنان وقتی با اقدامات ما، بهویژه در حوزه کودکان، آشنا شد بسیار متعجب بود. این نشان میدهد باید بخش انگلیسی وبسایتمان را تقویت کنیم تا دستاوردها و فعالیتهایمان بیشتر دیده شود.
فرید تأکید کرد: یکی از نیازهای جدی امروز، افزایش سطح سواد توانبخشی در جامعه است. برای مثال، معلمان اغلب نمیدانند چگونه باید با دانشآموزان ناشنوا یا دارای معلولیت برخورد کنند. این ضعف دانش و آگاهی، به همراه چالشهایی که در زمینه مناسبسازی داریم، نشان میدهد که در حوزه فرهنگسازی مرتبط با توانبخشی هنوز دچار مشکل هستیم.
وی ادامه داد: در حوزه شرکتهای دانشبنیان، لازم است تولیداتی ارائه شود که هم مقرونبهصرفه باشد و هم با حاشیه سود پایینتری به ما عرضه شود تا بتوانیم خدمات را گستردهتر ارائه کنیم.
فرید در پایان با اشاره به ضرورت نگاه ساختاری و نظاممند به خدمات توانبخشی گفت: ما باید برای خانواده فرد دارای معلولیت، یک نقشه راه جامع داشته باشیم؛ مسیری که از ارزیابی اولیه آغاز میشود، نیازها و مشکلات را مشخص میکند و خدمات تخصصی را در هر مرحله متناسب با شرایط فرد و خانواده ارائه میدهد. اگرچه خدماتمان در جاهای مختلف ارائه میشود، اما هنوز به یک انسجام و رویکرد تخصصیتر نیاز داریم.
همچنین در ادامه این نشست، کارشناسان حوزه توانبخشی به بیان دیدگاه ها و نظرات خود پرداختند.
نظر شما