دکتر حسین نحوی نژاد عصر شنبه در نشست خبری به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: سازمان بهزیستی در کشور نیز در خصوص مبارزه با مواد مخدر فعالیت های گسترده ای دارد که این سازمان یکی از اعضای شورای مبارزه با مواد مخدر است که وظایفی از قبیل پیشگیری ، درمان و غیره به این سازمان محول شده که در طول سال همواره این سازمان در این خصوص فعالیت دارد.
مدیرکل بهزیستی گیلان بیان کرد: سازمان بهزیستی به صورت درمان های سرپایی و یا مراکز ترک اعتیاد فعالیت دارد و در بخش آخر نیز، توانمندسازی است که در نهایت افرادی که سم زدایی می شوند عنصر مفیدی برای جامعه باشند.
وی اضافه کرد: در بحث های پیشگیری که مقدم و کم هزینه تر از درمان است ، سعی کردیم با مشارکت های اجتماعی این کار را انجام دهیم و از سال ۷۵ برنامه جامع پیشگیری از اعتیاد در بهزیستی آغاز و در استان گیلان نیز این امر از سال ۸۱ فعالیت خود را شروع کرد.
دکتر نحوی نژاد خاطرنشان کرد: در بحث پیشگیری از اعتیاد، ۶۳ محله شهری ، ۴۳ محله روستایی ، ۲۲ محیط کار( رشته شغلی) ، پنج محیط نظامی و دهها مهدکودک در این خصوص فعالیت داشته که در سال ۹۸ حدود ۷۲۸ هزارنفر از برنامه پیشگیری اداره بهزیستی گیلان سود بردند.
وی تسریع کرد: در زمینه شناخت و تعیین مشکلات نیز باید تلاش کنیم تا مداخله ما تاثیرگذار باشد و این چیزی که در محلات بابت عوامل این پدیده شوم شناسایی شده ، می توان به خانواده های دارای مشکلات و درگیر پدیده شوم اعتیاد گسترش دارد.
وی گفت: دلایل استفاده از مواد مخدر در خانواده ها نیز گوناگون است اما با توجه به سود سرشار از فروش مواد مخدر که سالیانه نصیب سوداگران مواد مخدر می شود آنان ترفندها و تبلیغات گسترده ای را انجام می دهند تا افراد بیشتری از مواد مخدر استفاده کنند.
وی به عوامل محافظت کننده خانواده ها از عدم استفاده از مواد مخدر نیز اشاره و اظهار کرد: مشارکت افراد در سنین مختلف که در بهبود محلات مشارکت داشته باشند در عدم استفاده از مواد مخدر تاثیرگذار است و اگر بتوانیم این پیوندها را در هر محله ایجاد کنیم، مصرف نیز کمتر می شود و از طرف دیگر باید برای نوجوانان و جوانان نیز فرصت تفریح ایجاد کنیم و همچنین افزایش آگاهی ، پرداختن بیشتر والدین به عواطف و خواسته های فرزندان نیز از دیگر راههای کاهش مصرف مواد مخدر است.
مدیرکل بهزیستی گیلان به ارایه خدمات درمانی سازمان در گیلان اشاره و بیان کرد: ۲۹ هزار مورد از خدمات درمانی نیز در ۱۳۴ مرکز انجام شد که از این مرکز می توان به ۷۲ مرکز سرپایی، ۵۷ مرکز اقامتی ، دو مورد TC ، یک مورد مرکز توانمندسازی و یک مورد ماده ۱۶ اشاره کرد که در همه این موارد نظارت نیز وجود دارد.
ایران پرچمدار مبارزه با مواد مخدر در جهان
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر نیز در ادامه این نشست خبری گفت: ایران پرچمدار مبارزه با مواد مخدر در کشور است و تاکنون نیز برای مبارزه با این بلای خانمان سوز ۳۸۰۰ شهید و ۱۲ هزار جانباز داده ایم و به دلیل مجاورت با کشور افغانستان در معرض باندهای قاچاق قرار گرفته ایم.
علی باقری افزود: متاسفانه کشت خشخاش در افغانستان در چند سال اخیر افزایش چشمگیری داشته و با توجه به اینکه میزان تولید تریاک در افغانستان ۱۸۵ تن بوده اما امروز بیش از ۹۰۰ تن تریاک در این کشور تولید می شود و تولید شیشه نیز گسترش زیادی داشته و با توجه به اینکه دشمنان ایران، خانواده ها، نوجوانان و جوانان ما را نشانه گرفته اند، هر ساله مقادیری از این تولیدات را وارد ایران می کنند.
وی بیان کرد: علیرغم همه این موارد و همه مشکلات ، نظام جمهوری اسلامی بحث مبارزه با مواد مخدر را در دستور کار دارد که این مبارزه در چند محور برنامه ریزی شده که می توان به نحوه های پیشگیری و همچنین درمان اشاره کرد.
وی ادامه داد: البته بحث اعتیاد یکی از معضلات مهم جامعه است که قرن حاضر را دگرگون کرده و مواد مخدر را می توان زلزله خاموش و یکی از بحران های اصلی جوامع قلمداد کرد که حدود یک قرن است که با آن مبارزه می شود و تاکنون نیز در کشورهای مختلف جهان و به خصوص در ایران راهکارهای مهمی برای جلوگیری از اعتیاد ارایه شده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان اضافه کرد: تا زمانی که تقاضا وجود داشته باشد، قاچاق مواد مخدر نیز رونق دارد و ما باید تقاضا را کم کنیم و این در حالی است که هر ساله در جهان ۲۷۱ تا ۲۸۵ میلیون نفر اقدام به مصرف یکی از مواد مخدر می کنند که با توجه به گسترش مواد مخدر صنعتی، این رقم هر ساله افزایش می یابد.
باقری خاطرنشاان کرد: متاسفانه با وجود انواع مواد روان گردان که ۸۰۳ نوع آن شناسایی شده ، مصرف این مواد از سال ۲۰۱۷ الی ۲۰۱۹ حدود ۴۰۰ درصد افزایش را نشان می دهد و به دلیل سود سرشار از فروش این مواد، باندهای قاچاق قدرتمندی تشکیل شده است.
وی تصریح کرد: کاهش سن مصرف مواد مخدر نیز یکی دیگر از معضلات مهم جوامع به خصوص جامعه ایران بشمار می رود و بر اساس آمار و اطلاعات ستاد مبارزه با مواد مخدر که مبتنی به این آمار سیاست گذاری می شود، دو میلیون و هشتصد هزار نفر در سنین ۱۵ الی ۶۴ سال مصرف کننده مستمر مواد مخدر در ایران داریم که از این تعداد، یک میلیون و ۹۵۷ هزار نفر دچار اختلال مصرف مواد مخدر هستند که هیچگونه فعالیت اقتصادی انجام نمی دهند.
وی اظهار کرد: میانگین آمار معتادان در جامعه حدود ۳.۳ درصد هستند که این رقم در گیلان ۲.۷ درصد است و همچنین تمایل به مصرف مواد مخدر در کشور ۱۸ صدم درصد افزایش را نشان می دهد که این رقم در گیلان نیز کمتر از حد معمول است و یکی دیگر از معضلات جامعه کشاندن زنان به اعتیاد است که خوشبختانه میانگین افزایش زنان به مواد مخدر در دو دهه گذشته کمتر از یک درصد بوده و امیدواریم که این رقم هر ساله کاهش چشمگیری داشته باشد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گیلان به معضلات و مشکلات حاصل از اعتیاد در خانواده ها اشاره و اظهار کرد: با توجه به اینکه در سال ۷۷ سن اعتیاد ۳۳.۶ سال و در سال ۹۷ به ۳۶ سال رسیده، اما طلاق در بین خانواده های معتاد زیاد شده که این رقم در سال ۷۷ حدود ۳.۵ درصد و در سال ۹۷ به ۱۰.۳ درصد رسیده است.
وی ، به دسترسی آسان به مواد مخدر در سطح جامعه اشاره و بیان کرد: متاسفانه زمان دسترسی به مواد مخدر در کشور به نیم ساعت رسیده که استان گیلان به همراه فارس پس از تهران در رتبه دوم از لحاظ دسترسی سریع به مواد مخدر قرار دارد که باید در این راستا اقدامات ضروری انجام شود.
وی اضافه کرد: در حوزه مقابله با عرضه مواد مخدر نیز اقدامات خوبی انجام شده که این اقدمات به طور جدی دنبال می شود که سال گذشته ۲۹۰۰ کیلوگرم انواع مواد مخدر در گیلان کشف و ضبط شد و در حوزه درمان و کاهش آسیب نیز، برنامه های بسیار خوبی در این استان انجام می شود که یکی از آنان افزایش ظرفیت ماده ۱۶ است که در آن یک مرکز دولتی زیرنظر دادگاه درمان مدار که افراد معتاد متجاهر جمع آوری و در این مرکز نگهداری می شوند که قرار است ظرفیت این مرکز از ۵۰ نفر به ۲۵۰ نفر افزایش یابد.
وی به طرح یاریگران اشاره و تصریح کرد: یکی از طرح هایی که ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام می دهد طرح یاریگران زندگی است که ابتدا این طرح به آموزش و پروش ابلاغ شده که سال گذشته در ۲۰ درصد از مدارس انجام و در سال جاری نیز قرار است در ۸۰ درصد از مدارس و در سال ۱۴۰۰ در تمامی مدارس این طرح اجرا شود.
دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر استان گیلان در خاتمه اظهار کرد: تمامی سعی و تلاش ما این است که مواد مخدر را در ایران ریشه کن کنیم و همچنین افرادی که به این بلای خانمان سوز دچار می شوند تحت درمان قرار گرفته و دوباره به آغوش گرم خانواده و جامعه بازگردند.
نظر شما