مجید اسلامی افزود: خودمراقبتی شامل یک سری عادات و رفتارهایی است که آگاهانه و هدفدار انجام میدهیم تا سالم تر و شادتر زندگی کنیم و به خودمان کمک کنیم تا کیفیت بالاتری از زندگی رو تجربه نمائیم. بتوانیم نیازهای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی خود را پوشش دهیم و یک زندگی متعادل داشته باشیم. خودمراقبتی موضوعی آموختنی ، آگاهانه و هدفمند است که هر فردی برای خود، خانواده و دیگران انجام میدهد تا سالم بماند.
وی خاطرنشان کرد: خودمراقبتی، کلمهای هست که یا خودش یا مشابهاش را ممکن است زیاد شنیده باشیم، مراقب خودت باش. اما معمولا این کلمه را چه وقتهایی میشنویم یا استفاده میکنیم؟ وقتی مریض میشویم؟ وقتی قرارهست کار خاصی انجام بدهیم و … آیا تا به حال به این فکر کردید که واقعا چقدر از خودمان مراقبت میکنیم؟ آیا هر روز حواسمان به این موضوع هست؟
کارشناس پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: متأسفانه بسیاری از مردم مراقبت از خود را یک اولویت نمیدانند. در نتیجه، احساس خستگی و عدم توانایی کافی برای رسیدگی به چالشهای اجتناب ناپذیر زندگی را دارند . کافی است کمی هوشیار باشیم و توجه کنیم. بدن، ذهن و احساسات مان به ما نشان میدهد که آیا به اندازه ای که نیاز دارند از آنها مراقبت می کنیم یا نه ؟ نشانههایی از قبیل پایین بودن انرژی ، بیماریهای جسمی ، استرس و ناامیدی ، کمبود شور و اشتیاق به زندگی ، مشکلات عاطفی ، مشکلات در روابط و... به ما کمک میکند که متوجه شویم به اندازه کافی خودمراقبتی داریم یا نه؟
وی درخصوص انواع خودمراقبتی، گفت: خودمراقبتی جسمانی یا فیزیکی، خود مراقبتی اجتماعی، خود مراقبتی روانی-عاطفی- هیجانی، خودمراقبتی معنوی از انواع خود مراقبتی میباشد.
اسلامی افزود: یکی از ارکان خود مراقبتی، خود مراقبتی جسمانی است. اگر میخواهید بدن شما به طور موثر کار کند، باید از بدن خود مراقبت کنید. به خاطر داشته باشید که ارتباط قوی بین بدن و ذهن شما وجود دارد. وقتی از بدن خود مراقبت میکنید، بهتر فکر میکنید و احساس بهتری نیز خواهید داشت. خودمراقبتی جسمانی شامل نحوه تغذیه بدن، میزان خواب، میزان فعالیت بدنی و میزان مراقبت از نیازهای بدنی است.
وی ادامه داد: طرز تفکر شما و چیزهایی که ذهن خود را از آنها پر کرده اید بر سلامت روانی شما تأثیر میگذارد. در خودمراقبتی روانی باید با خودمان مهربان باشیم، احساساتمان را سرکوب نکنیم، خشم مان را محترمانه ابراز کنیم، به خودمان افتخار کنیم، هر جا نیاز داریم گریه کنیم، در صورت نیاز کمک بگیریم و....
کارشناس طرح آگاهسازی دختران و زنان با تاکید بر خود مراقبتی درخصوص خودمراقبتی اجتماعی، گفت: اجتماعی شدن کلید مراقبت از خود است. اما، اغلب اوقات، وقت گذاشتن برای دوستان دشوار است و در حین شلوغ شدن زندگی، نادیده گرفتن روابط اجتماعی به مراتب پیش میآید. ارتباطات نزدیک برای سلامت شما مهم است. بهترین راه برای پرورش و حفظ روابط نزدیک این است که برای ایجاد روابط خود با دیگران وقت و انرژی بگذارید.
وی در انتها خاطرنشان کرد: تحقیقات نشان میدهد که حضور دین یا معنویت به طور کلی در زندگی به سبک زندگی سالم تری میانجامد. پرورش روح می تواند به شما کمک میکند حس عمیقتری از معنا، درک یا ارتباط با جهان ایجاد کنید. این که آیا از مدیتیشن لذت میبرید، در مراسم مذهبی شرکت میکنید یا دعا میکنید، خودمراقبتی معنوی نامیده میشود.
نظر شما