به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، نشست تخصصی با عنوان رویکرد خانواده محوری در ساماندهی کودکان فاقد سرپرست مؤثر در سازمان بهزیستی صبح امروز با حضور دکتر سید جواد حسینی، سرپرست سازمان بهزیستی کشور، کاظمی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت دادگستری و صادقی مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم دادستان کل کشور در سازمان بهزیستی برگزار شد.
مهری سادات مهری سادات موسوی معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در این نشست اظهار کرد: مهمترین نقدها درباره خانواده میزبان و خانواده است و یکی از بحثها تغییر بالای اعضای مراقبتی در مراکز است که این به دلایل حقوق کم است، نگهداری کودکان بیسرپرست و بدسرپرست با هم است و همین موجب شده تا برخی از آنها از سوی همدیگر مورد آسیب قرار گیرند و حتی بعضاً هم دیده شده که توسط مربیان مورد آسیب قرار بگیرند.
وی ادامه داد: مهمترین موضوع این است که در خانه بچهها نیاز به جاهایی دارند که آرامش داشته باشند، بودن بچهها در مراکز مساوی با بازدیدهای مختلف مسئولان از این مراکز نگهداری کودکان است و آن حس راحتی از این کودکان گرفته میشود. تمام اینها موجب شده تا سازمان تمرکز خود را بر این بگذارد که مبتنی بر خانواده باشد و این به آن معنا نیست که میخواهیم صفر تا صد باشیم.
موسوی به یکی از چالشهای پیش روی این کودکان اشاره کرد و گفت: خواهران و برادران بی سرپرست یا بدسرپرست ناچارند در مراکز متفاوتی زندگی کنند که به لحاظ عاطفی به آنها صدمه میزند. تمام این نکات موجب میشود که سازمان طی سالهای گذشته تمرکز بیشتری بر دنبال کردن الگوهایی مبتنی بر خانواده محوری داشته باشد.
در ادامه سعید بابایی مدیرکل دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور نیز ابراز کرد: ما به دنبال این هستیم و سه سال است تلاش میکنیم که روز ملی یا هفته ملی فرزندخواندگی داشته باشیم. نیاز است که بتوانیم با کمک شورای فرهنگ عمومی سال آینده روز رسمی روز ملی فرزندخواندگی را گرامی بداریم.
وی ابراز کرد: کودکانی که به ما سپرده میشود بر اساس ماده ۱ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به بهزیستی سپرده میشود و این کودکان بهواسطه حکم قضات به ما سپرده میشود.
مدیرکل دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: بر اساس بررسیها اعتیاد عامل اول سپردن کودکان به سازمان بهزیستی سپرده میشود.
وی یادآور شد: ما تا مهرماه ۱۴۰۲ روند کشور این بود که کودک وارد بهزیستی میشد در درجه اول این بود که خانواده صلاحیت داشته باشد و در بعد خانوار میزبان موقت و بعضاً امین موقت یا فرزندخواندگی به مراکز شبهخانواده سپرده میشوند که در این میان طرح خانواده میزبان هم مطرح شد.
بابایی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۲؛۲۹۰۰ کودک وارد بهزیستی وارد شده است و در پایان همان سال به ۶۱۰ نفر رسیده است.
وی ادامه داد: کودکانی که امروز در کنار پدربزرگ، مادربزرگ و یا دایی زندگی می کنند به ۱۸ هزار نفر رسیده است، در عین حال این آمار در مراکز بهزیستی به ۹ هزار نفر رسیده است و این از استقبال خانوادهها از کودکان آسیب دیده خود خبر میدهد.
بابایی تاکید کرد: سالانه ۲۰۰ کودک نیازمند به درمان از سوی خانوادهها به فرزندخواندگی پذیرفته میشوند، این حنی از مهربانی و ایثار است.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۶۱۳ خانه نگهداری فعال در سراسر کشور داریم که ۲۷۰ خانه کودکان برای رده سنی ۷ تا ۱۲ سال، ۲۴۵ خانه نوجوانان و ۶۵ خانه برای رده سنی ۳ تا ۶ سال و ۳۳ شیرخوارگاه است.
بابایی به میزان کودکان نگهداری شده در مراکز شبه خانواده اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۰ قریب به ۱۲۰۰ کودک در شیرخوارگاه ها بود که در پایان سال ۱۴۰۲ با مددکاری فعال به ۶۱۰ کودک برای نخستین بار در سراسر کشور رسیده است.
مدیرکل امور دفتر کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی تاکید کرد: کودکانی که امروز به جای اینکه درون مراکز نگهداری کنیم امروز در کنار پدربزرگ، مادربزرگ و یا دایی و... زندگی می کنند به طوری که در ۱۳ سال اخیر از ۱۲ هزار و ۶۱۴ کودک به ۱۸ هزار کودک رسیده ایم و اگر اکنون ۹۰۰۰ کودک در مراکز بهزیستی داریم دو برابر این تعداد در خانواده جایگزین نگهداری و مراقبت میشود.
بابایی همچنین در مورد نسبت مراقبت در مراکز نگهداری شبانه روزی به کل کودکان تحت پوشش افزود: از ۴۰ درصد نگهداری کودکان بی سرپرست در سال ۱۳۹۰ به ۲۹ درصد رسیده ایم و این اتفاق خوبی است.
وی درباره سرانه نگهداری مراکز نگهداری نیز اظهار کرد: سرانه نگهداری که سازمان بهزیستی و دولتهای مختلف برای نگهداری در خانواده جایگزین تخصیص دادهاند، در سال ۱۳۸۸ ۵۰ هزار تومان و در سال ۱۴۰۲ به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است اما در سال۱۴۰۳ این میزان به ۳میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است که این میزان هزینه نگهداری کودک در خانواده جایگزین است.در سال ۱۴۰۳ حدود ۴۴۰ میلیارد تومان به مراکز نگهداری یارانه داده میشود.
بابایی همچنین از آمار متقاضیان فرزندخواندگی در کشور گفت و ابراز کرد: تعداد متقاضیان فرزند خواندگی از سال ۹۹ که سامانه ملی فرزند خواندگی راه اندازی شد تا روز گذشته به ۵۶ هزار و ۷۸۴ خانواده رسیده است. اما در این حال کودکانی که بخواهیم به این خانوادهها واگذار کنیم تعدادشان محدود است.
مدیرکل امور دفتر کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی تاکید کرد: بررسیها نشان داد که از میان خانواده های متقاضی فرزندخوانده، ۲۳ درصد برایشان فرقی ندارد، ۵۶ درصد خواهان فرزند دختر و ۲۱ درصد خواهان کودک پسر هستند.
نظر شما