محمد علی افشاری در گفتگو با خبرنگار عصر همدان، با اشاره به طرح جامع حمایت از قانون معلولین گفت: در ابتدا این قانون به صورت طرح به مجلس ابلاغ و یک سری ایرادات بودجه ای برای آن گرفته بودند که قابلیت اجرایی نداشت اما در نهایت با تلاش همه مسئولین مرتبط ایرادات برطرف و قانون جامع تری تصویب شد.
و ی ادامه داد: در نهایت قانون در اسفند ۹۶ تصویب و اوایل اردیبهشت ۹۷ هم از طرف دولت ابلاغ و کلیه ادارات و سازمان ها ملزم به اجرای این قانون شدند.
مدیر عامل جامعه معلولین استان همدان با انتقاد از اینکه از سال ۹۷ تاکنون خیلی از مفاد قانون جامع معلولین قابلیت اجرایی پیدا نکرده است افزود: برخی از بندهای آن نیازمند بودجه هایی است که بایستی در قالب برنامه و بودجه و پیش بینی سالهای آتی دیده می شد ولی متاسفانه بنا به دلایلی این طرح در سال ۹۸ قابلیت اجرایی پیدا نکرد.
وی با بیان اینکه همه بندهای قانون جامع معلولین دارای اهمیت است افزود: بعضی از بندهای آن همچون بندی که در خصوص افزایش مستمری معلولانی که نمی توانند کار کنند بسیار مهم است که اگر اجرایی میشد الان خیلی از مشکلات معلولین رفع شده بود.
افشاری ادامه داد: بند دیگر، بند خدمات بهداشتی درمانی است که وزارت بهداشت موظف شده یک سری خدمات را به معلولین بدهد که هنوز اجرایی نشده و مستلزم تخصیص بودجه های لازم است.
وی در خصوص مناسب سازی فضای شهری برای معلولین گفت: بحث مناسب سازی که در ادامه قوانین گذشته باز هم تاکید شده است و شهرداری و سازمانهای دولتی ملزم به مناسب سازی اماکن و معابر عمومی شده اند از دیگر بندهای مهم قانون جامع معلولین است.
رئیس هیات مدیره جامعه معلولان استان همدان با بیان اینکه در خصوص مناسب سازی روند رو به جلو است افزود: به همین منظور کمیسیون مناسب سازی در سطح استان و شهرستان به صورت فصلی جلسه میگذارد و کارگروهها کار می کنند و همینطور شهرداری ها هم همکاری خوبی در این خصوص دارند.
وی عنوان کرد: اگر ادارات دولتی هم خودشان را ملزم به اجرای قانون بدانند و یک سری موارد را اصلاح کنند خیلی از مشکلات حل می شود که هنوز این اتفاق نیفتاده است.
افشاری تاکید کرد: با وجود اینکه قانون به این سازمان ها ابلاغ شده و ملزم به شرکت در جلسات مناسب سازی هستند اما آنها به معلولین توجهی نمی کنند.
وی با بیان اینکه وضعیت توپوگرافی همدان مشکلات معلولین را چندین برابر کرده است افزود: همدان شهر مستطحی نیست و نیاز به مناسب سازی های ویژه دارد ولی قابل رفع است.
پیاده راه سازی ها در همدان به مشکلات معلولین افزوده است
عضو شبکه ملی تشکلهای معلولان کشور با اشاره به اینکه بحث مناسب سازی فقط مختص اماکن نیست گفت: ما بحث مناسب سازی سازمان حمل و نقل عمومی هم داریم که در شهر همدان هیچ مناسب سازی برای معلولین در این خصوص وجود ندارد.
وی عنوان کرد: یک سری تمهیدات گردشگری همچون پیاده راه سازی ها هم مشکلاتی برای معلولین ایجاد کرده که دسترسی معلولین مخصوصا در پیاده راه بوعلی به اماکن پزشکی و خدماتی واقعا کم است.
افشاری با بیان اینکه برخی سیاست های غلط باعث افزایش مشکلات معلولان شده است افزود: ما معلولین برای اینکه در سطح اجتماع حضور پیدا کنیم چندین برابر باید هزینه کنیم و قطعا خیلی هم تمایل ندارند از معلولین حمایت شود چون هزینه های زیادی دارد.
وی با انتقاد از اینکه برخی کالاهای داخلی برای معلولین کیفیت کافی را ندارد گفت: یک سری قوانین است که دولت را موظف می کند که کالاهای داخلی خریداری کند که به دلیل نبود کیفیت مشکلات زیادی را برای معلولین به وجود آورده است به طور مثال دوام ویلچر ایرانی به ۵ ماه هم نمی کشد و معلول مجبور میشود دوباره برود همان ویلچر را بخرد.
تمام مشکلات معلولین ریشه در عدم فرهنگ سازی برای آنان دارد
مدیر عامل جامعه معلولین استان همدان با بیان اینکه تمام مشکلات معلولین ریشه در عدم فرهنگ سازی برای معلولین دارد افزود: فرهنگ سازی در حوزه خود معلولین، اجتماع و مسئولین باید انجام گیرد که اگر این ۴ مورد فرهنگ سازی و ریشه یابی و یک سری طرح ها و برنامه ها اجرا بشود که معلول هم مثل افراد عادی باشد و یک سری دیدگاهها را برای معلولین عوض کنند تمام این مشکلات حل می شود.
وی تصریح کرد: اگر فرهنگسازی در این حوزه برای مسئولین ما ایجاد شود، دیگر نیاز نیست چندین بار به آنها نامه بدهیم که قانون را این شکلی اجرا شود زیرا دیگر خودش را ملزم به اجرای قانون میداند چون فرهنگش را پیدا کرده است.
افشاری خاطر نشان کرد: این عدم فرهنگ سازی باعث شده که خیلی از مشکلات برای معلولین پیش بیاید البته نسبت به سال های قبل خیلی بهتر بوده و معلولین پیشرفت های خوبی داشتند اما هنوز قابل مقایسه با هیچ یک از کشورهای اروپایی و حتی حاشیه خلیج فارس نیستیم ولی رو به رشد هستیم.
وی با اشاره به تشکیل تشکل هایی توسط معلولین گفت: تشکل های معلولین بر حسب نیازهایی که خود معلولین در سطح اجتماع داشتند تشکیل و معلولین به این نتیجه رسیدند اگر قرار است کسی کاری برایشان انجام شود ۹۰ درصد آن را باید خودشان انجام دهند .
عضو شبکه ملی تشکلهای معلولان کشور ادامه داد: اولا باید اطلاعات خودشان را افزایش و توانمندی هایشان را بالا ببرند و سپس آگاهی که خودشان از وضعیتشان دارند به اطرافیانشان هم بدهند و در کنار آن بیایند نیازهایشان را به شکل لوایج دربیاورند و پیگیری کنند .
وی تصریح کرد: معلولین تا زمانی که خودشان نخواهند و پیگیری نکنند قطعا کسی به فکرشان نیست.
افشاری با بیان اینکه ییازه تشکیل تشکل ها چند بند اساسی است که عمده ترین هدف فرهنگ سازی است افزود: با جمع شدن قدرت معلولین کنار همدیگر راحتتر می توانند قوانین و مشکلات خودشان را مطرح و حرفهایشان را به گوش مسئولین برسانند.
وی ادامه داد: در کنار این معلولان توانستند به خود و سازمانهای دولتی همچون بهزیستی بفهمانند ما کمک حال شما در خدمت رسانی باشیم و هم اکنون خیلی ار خدمات سازمان بهزیستی به معلولان واگذاری شده است.
معلولین نیازمند یک اهرم اجرایی قدرتمند در سطح استان هستند
عضو شبکه ملی تشکلهای معلولان کشور اظهار کرد: در کنار این تشکل ها شبکه ملی تشکل ها باید شکل گیرد که این شبکه در حال تشکیل شدن است و اعضای شبکه در جلسات هیات دولت هم شرکت کنند.
وی عنوان کرد: در بحث اجرای صحیح قانون حمایت از جامعه معلولین نیازمند یک اهرم اجرایی قدرتمند در سطح استان هستیم که از معلولین برای مشاور اجرایی انتخاب کنند و آن مجری مکلف ارائه گزارش به استاندار باشد.
افشاری در پایان گفت:دراستان همدان هنوز اقدامی صورت نگرفته امیدواریم این اتفاق در سطح استان همدان بیفتند و روز به روز شاهد اجرای صحیح قانون در استان همدان باشیم.
نظر شما